Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vooral verkoop kleine melkveebedrijven blijkt lastig

Uit een inventarisatie van de makelaarsvereniging NVM onder haar leden die zijn gespecialiseerd in de verkoop van melkveehouderijen blijkt dat er steeds meer stoppende melkveehouders zijn die besluiten om niet meer actief te melken, maar de opstallen aanhouden om te gebruiken voor andere doeleinden. Ze zien in dat de verkoop van het bedrijf in zijn geheel lang op zich kan laten wachten. Vaak betreft het boeren op leeftijd, die geen opvolger hebben.

Minder dan 80 koeien

Ook maken makelaars mee dat melkveehouders stoppen, omdat zij niet in staat zijn de trend van schaalvergroting bij te houden. NVM- makelaars geven aan dat melkveehouderijen met minder dan 80 koeien en minder dan 40 hectare moeilijk hun hoofd boven water kunnen houden.

Opstallen deels ongebruikt

Makelaars geven aan dat deze agrariƫrs stoppen met hun activiteiten in de melkveehouderij, maar bijvoorbeeld jongvee gaan opfokken, zich toeleggen op graasdieren of gewassen gaan verbouwen om inkomsten binnen te krijgen. De opstallen worden hierdoor toch gebruikt, hoewel een deel soms ongebruikt leeg blijft staan. Vaak kiezen deze boeren er wel voor om de grond te verkopen of eventueel te verhuren of te verpachten. Op deze manier wordt vrijkomende agrarisch vastgoed (al dan niet tijdelijk) functioneel gebruikt.

Volhouders

Een andere trend die makelaars constateren als gevolg van de moeizame verkoopbaarheid van de opstallen is dat er ook een groep 'volhouders' is. Zij willen eigenlijk stoppen, maar blijven toch op het erf wonen en blijven, eventueel op een lager pitje, doorgaan met melken. Deze groep melkveehouders kan zich dit uiteraard alleen veroorloven als er geen financiƫle druk is om het bedrijf te verkopen.

Bron: Melkvee.nl
Publicatiedatum: