Lekker biologisch van dichtbij op Streekplein

Veel aandacht voor biologisch uit de streek tijdens BioVak 2012

Op 18 en 19 januari 2012 bieden de IJsselhallen in Zwolle voor het vijfde jaar op rij onderdak aan de BioVak ‐ de vakbeurs voor de hele biologische branche in Nederland. Lekkere biologische producten van dichtbij krijgen weer volop aandacht op het speciale Streekplein vol rijkgevulde kramen. Met het Streekplein speelt de BioVak in op de trend naar écht en puur eten en de zoektocht van de consument naar authenticiteit.

Het Streekplein biedt, naast bijzondere producten, een uitgelezen workshopprogramma over rechtstreekse verkoop en regionale economie. Speciale 'praktijktoers' leiden bezoekers langs standhouders op het Streekplein en de beursvloer daarbuiten. Het Streekplein op de BioVak 2012 is daarmee vertrekpunt en de bestemming voor iedereen met vakmatige interesse in bijzondere biologische producten van dichtbij.Het Streekplein is een vat vol inspiratie voor boeren, tuinders en ambachtelijke verwerkers zoals slagers, bakkers en kaasmakers. Daarnaast biedt het plein volop ideeën aan horeca-ondernemers, instellingskoks en de versdetaillisten. Het Streekplein heeft in 2012 speciale aandacht voor smaakvolle producten uit Overijssel: lekker van dichtbij.

Primeur: Friese oude streekrassen en nieuwe Zeeuwse sappen

Biologische boeren en verwerkers met bijzondere, in eigen beheer gemaakte producten, bieden op het Streekplein een keur aan bijzondere (vergeten) gewassen en ambachtelijke producten uit verschillende streken van Nederland. Friesland presenteert dit jaar smaakvolle oude streekrassen zoals Reade Krobben, Koudumer beantsjes, Wâldgieltjes, Wâldbeantsjes, Wichters en de Kolummer zoete erwt.

Ook Kwekerij de Noordhoek uit Zeeland heeft een primeur: biologisch Zeeuwse tomatensap, met tomaten en uien van eigen erf. Dit laatste product is de nieuwste aanwinst van de door Stichting Van Eigen Erf en Stichting Streekeigen Producten Nederland gelanceerde lijn van biologische boerenstreek-producten onder het label 'van eigen erf'.

Bezoekboerderij het Gelders Eiland heeft veel succes met appelsap en prosecco op het eigen boerderijterras; deze boerderij laat als lid van het Netwerk Biologische InfoCentra ook goed zien hoe met educatieve activiteiten klanten te winnen zijn. Het aanbod op het Streekplein varieert verder van de meest uiteenlopende verswaren en groentes, vlees van vrije varkens en koeien uit het Vechtdal, bijzondere kazen - van jong tot oud-, kwaliteitsmeel, broden, boerderij- ijs van bezoekboerderij Sonneclaer en een keur aan confituren en delicatessen. Culinaire inspiratie biedt bijvoorbeeld de kraam met het bekroonde biologische boerenkookboek 'van eigen erf'.

Workshops over actuele thema's

De initiatiefnemers van het Streekplein – Van Eigen Erf, Streekeigen Producten Nederland en Netwerk Biologische InfoCentra en Stichting Vriendelijke Keukens – organiseren tevens verschillende workshops rond actuele thema's op het gebied van rechtstreekse verkoop en regionale economie. Hierin delen boeren, tuinders en handelaren hun ervaringen over onderwerpen als 'hoe gebruik ik de sociale media om klanten te winnen en te binden'. Ook zijn er workshops over slim samenwerken,het vergroten van je afzet, het verkopen van de streek en succesvolle productontwikkeling.

Dankzij samenwerking met Stichting De Mooie Maaltijd is er een speciale workshop over de succesvolle afstemming van het aanbod van biologische en regionale producten op de groeiende vraag vanuit in de institutionele keuken. De workshops geven de deelnemers concrete handvatten om in de praktijk op hun eigen bedrijf mee verder te kunnen.


Praktijktoers: succesvol vanaf het streekplein

Succesvol op het Streekplein zijn de 'praktijktoers': gerichte rondleidingen langs standhouders op het Streekplein en de beursvloer daarbuiten, vaak aansluitend op de workshops. Zo is er een praktijktoer die focust op aantrekkelijke en effectieve verpakkingen en één die zich richt op het aanbod dat zich bij uitstek leent voor zorginstelling en ziekenhuis. Weer een andere praktijktoer laat deelnemers onder de noemer 'smaakvolle nieuwe producten' proeven van de nieuwste ontwikkelingen. In de praktijktoer 'culinaire activiteiten' kunnen deelnemers kennismaken met succesvolle manieren om klanten te binden via culinaire activiteiten. Ook zijn er praktijktoers over fijnmazige logistiek en de slimme doelgroepenkiezer voor de boerderijwinkel.

BioVak 2012 is geopend woensdag 18 januari van 14:00 uur tot 22:00 uur en donderdag 19 januari van 10:00 uur tot 21:00 uur. Meer en actuele informatie over het Streekplein, de workshops en praktijktoers is te vinden op www.vaneigenerf.nl. Nadere informatie over de BioVak 2012 op www.biovak.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven