Het duurde meer dan een week om op te warmen. En de oven moest eerst helemaal verbouwd worden. Er zal nu weer brood worden gebakken in een van de grootste originele houtgestookte ovens in Mayland (Australië). In 1968 werd de oven voor het laatst gebruikt om brood in te bakken.
Nu is de Australische bakker Andrew Ritchie er helemaal klaar voor. Zijn droom gaat uitkomen. Na jaren van zoeken en plannen kan hij nu in een houtgestookte oven zuurdesembroden gaan bakken, gemaakt met natuurlijk gist en biologische meel.
"Toen we de oven vonden, was het echt een ruïne", aldus Ritchie. "De vloer van de oven was ingestort, en het metselwerk was zwaar beschadigd." De vijfendertigjarige bakker bracht vele weken diep in de oven door, hij voerde allerlei reparaties uit alvorens hij de oven voor het eerst weer aan kon steken.
Ritchie zal zuurdesembroden, platte Italiaanse broden, brioche en zuurdesembroodjes gaan bakken. "Na verloop van tijd zal ik ook gebak gaan maken. Ik heb altijd al biologisch brood willen bakken in een houtgestookte oven."
Het brood zal in eerste instantie alleen verkocht worden via het Old Bakery Cafe op Eight Avenue. Maar als de productie toeneemt, zal Ritchie ook aan de grotere detailhandel en restaurants gaan leveren.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum
- 2021-10-21 Eerste oogst biobaktarwe van Belgisch ketenproject is een succes
- 2021-10-13 "De vanilleflan is misschien wel het populairste taartje"