Raspaillou: honderd procent regionaal Frans bio-brood
"Het is beslist, ik ga over op biologisch brood", zegt bakker Richard in Beaux-Arts, terwijl hij het in Montpellier opgeslagen graan door zijn vingers laat gaan. Hij zal het graan gaan gebruiken om Raspaillou te vervaardigen: honderd procent lokaal en biologisch brood. Met dit brood wordt sinds één jaar geëxperimenteerd in Zuid-Frankrijk.
De tarwe wordt geteeld in le Gard. En gaat daarna naar een molen in Montpellier. Zelfs de verpakking wordt in de regio gemaakt, in Nîmes", vertelt een enthousiaste Serge Almeras. Hij maakt onderdeel uit van de federatie van bakkers in Languedoc-Roussillon. Hij heeft het concept bedacht. "Onze bakkers bakten zeer weinig biologisch brood. Wij wilden dit eenvoudiger en meer bereikbaar maken voor de regionale bakkerijen."
Aan de kassa moeten klanten nog altijd 1,30 euro voor een baguette Raspaillou betalen. Logisch. "Het kost 0,70 euro om het te produceren. Tweemaal de productieprijs voor een klassiek stokbrood dat voor 0,80 euro verkocht wordt.
Bron: 20minutes.fr