Studiedag Stadsgerichte Landbouw - 25 november in Den Bosch

Een bijzondere affiche (klik hier) hangt vanaf heden in het hele land in een aantal landbouwscholen, de WUR enzovoorts. Het gaat om een conferentie over een nieuw type landbouw die op vrijdag 25 november aanstaande gehouden wordt in de Verkadefabriek van den Bosch.

De studiedag behandelt een radicaal nieuw type landbouw: stadsgerichte kringlooplandbouw. Momenteel wordt door één van de snelgroeiende groene banken hard gewerkt aan een nieuwe vorm van particuliere financiering op basis van grondverwerving.
 
Deze landbouw zal nieuwe biologische boerderijen rond de steden brengen, met als kenmerken: grote biodiversiteit door een groot assortiment (en daardoor een sterke stimulans voor nieuwe natuur)*, menselijke maat, menskracht en nieuwe werkgelegenheid, onder meer via vakscholing voor jongeren. Dit alles wordt mogelijk door eerlijker prijzen dankzij kortere afstanden, rechtstreekse levering via boerderijwinkels, stadsmarkten en kleine veilingen.Twee ervaren technici en ontwerpers onder wie de gerenommeerde bouwer van landbouwmachines Wim Steverink, komen op de studiedag met een voorstel voor een nieuw type bodemsparende ultralichte elektrisch aangedreven CO2-neutrale landbouwwerk- en voertuigen.

Onderzoeker en landbouweconoom (WUR en LEI) dr. Jan Willem van der Schans geeft precies aan waar kansen voor de nieuwe landbouw liggen, welk soort ruimtelijke beleid gevraagd wordt en welke vormen van distributie er gaan komen.

Bekende Nederlandse biologische boeren komen naar deze conferentie, waar een van hen, ir. Gert Jan Jansen van de Hof van Twello, zijn nieuwe succesvolle project van burgerparticipatie dat hij al twee jaar toepast, wil toelichten. 's Middags nemen zij deel aan een discussie die veel zal verduidelijken over de kansen van de nieuwe stadsgerichte kringlooplandbouw.

Prof. dr. Michiel Korthals, docent toegepaste filosofie WUR, wil aantonen dat de huidige benarde situatie van de gangbare landbouw (per dag stoppen zes boeren met hun bedrijf en we verliezen per dag 17 hectaren goede landbouwgrond door onder meer wegenbouw, verstedelijking en recreatie) veel te maken heeft met de ondergeschikte plaats die de landbouw al eeuwen in het westerse denken kreeg toebedeeld.

Mede-aanleiding voor deze conferentie: de verschijning van de tweede uitgebreide druk (circa 300 pagina's) van het door meerdere wetenschappers aanbevolen 'Vierduizend Jaar Kringlooplandbouw', de vertaling/bewerking van het deze maand precies 100 jaar oude 'Farmers of Forty Centuries', het legendarische studiereisverslag van de Amerikaanse landbouwpionier F.H.King over het enige werkelijk duurzame landbouwsysteem dat de wereld ooit gekend heeft: de oude Chinese landbouw.
 
*Via een videoboodschap spreekt Nederlands strijdbaarste milieubeschermer Jaap Dirkmaat zijn vertrouwen uit in de stadsgerichte kringlooplandbouw zoals bepleit door De Twaalf Ambachten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven