Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sinterklaas gaat voor groen!

Pure Jute introduceert duurzame 'zak van Sinterklaas'

Was rood traditioneel de kleur van onze Goedheiligman, vanaf dit jaar kiezen bewuste Sinterklazen voor groen! Niet als het gaat om hun 'tabberd', wel als het gaat om de befaamde en voor sommigen zelfs beruchte - jute zak. Pure Jute introduceert voor de Nederlandse Sinterklazen een duurzame jute zak: 'de eerlijke zak van Sinterklaas' is geheel geproduceerd volgens fairtrade principes van biologische jute. De opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten, onder meer in India en Bangladesh.

Thema's als duurzaamheid en goed rentmeesterschap zijn belangrijk en actueel. Juist tijdens de cadeau- en feestmaand bij uitstek, december, kunnen kleine initiatieven grote impact hebben. Pure Jute introduceert dit jaar daarom de 'eerlijke zak van Sinterklaas'. Bewuste Sinterklazen, die dit jaar niet alleen willen krijgen, maar ook iets willen teruggeven, kunnen de ‘groene’ zak bestellen.

Jute als alternatief voor katoen

Wereldwijd worden er tonnen katoen geproduceerd. De katoenproductie is echter zeer milieubelastend. Jute vormt een goed alternatief: het groeit in natte gebieden, zoals in Bangladesh. Het wordt daar gebruikt om overtollig water aan de grond te onttrekken. Bovendien groeit de juteplant snel en laten de wortels veel voedingsstoffen achter in de bodem. Dat levert daarna betere oogsten op.

Jute is een duurzaam product dat een goede vervanger kan zijn van bijvoorbeeld plastic tassen. Eerlijk geproduceerde jute betekent ook: toezien dat de producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Dat is niet vanzelfsprekend.



Een van de projecten van Pure Jute is het stimuleren van lokaal ondernemerschap én bijdragen aan een menswaardige samenleving. In Bangladesh krijgen 250 zeer kwetsbare vrouwen uit het gebied Lalmonirhat speciale trainingen in het verwerken van biologisch verbouwde jute. Bovendien leren ze fraaie producten te maken van de jute en die te verkopen. De vrouwen worden zelfbewuster en ondernemender, belangrijke stappen in het proces naar economische zelfstandigheid. Er wordt bovendien op toegezien dat de vrouwen en kinderen werken volgens fairtrade-principes.

Klik hier voor meer informatie over Pure Jute
Publicatiedatum: