Besluit van Fonterra klap voor melkboeren in Taranaki

De eigenaren van negentien biologische melkveebedrijven uit Taranaki in Nieuw-Zeeland (regio op het Noordereiland) zijn verbaasd over de maatregelen die Fonterra heeft aangekondigd. Fonterra gaat haar biologische zuivelverwerkingsactiviteiten in Waikato verzamelen, dit om in de transportkosten te snijden.

Janet Fleming, biologische boerin in Opunake was ontdaan door het nieuws. Zij runt samen met haar man Steve twee biologische melkveebedrijven. Daarop wordt naar verwachting dit seizoen 180.000 kilo aan 'milksolids' geproduceerd. De eerste boerderij is sinds 2004 biologisch. Toen werd er geen premie betaald voor biologische melk. De premie van 20 cent per kilo, veranderde later in 1,05 dollar. Die premie is ongeveer zes maanden later geïntroduceerd.

"Je gaat niet in biologisch voor het geld, het gaat erom dat je erin geloofd. Het is een teleurstelling dat nu blijkt dat Fonterra geen vertrouwen heeft in de biologische landbouw op de lange termijn. We dachten dat het een goede investering was." Het echtpaar is nu gedwongen om een keuze te maken tussen een terugkeer naar de conventionele landbouw of het behoud van hun biologische werkwijze met een lagere productie en geen premie.

"Voor velen gaat het niet om het geld dat ze ontvangen voor de biologische producten die zij leveren. Zij geloven in de biologische landbouw", reageert Steve Murphy, general manager van Fonterra. "We leven absoluut mee met deze mensen en waarderen hun passie. Maar we moeten er wel voor zorgen dat ons bedrijf ook op de lange termijn levensvatbaar blijft." Murphy zegt dat het bedrijf boeren zal helpen bij de overgang naar gewone melk.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven