Oma wist niet anders: haar matrassen waren gevuld met kapok. Heerlijk zacht, de eerste jaren, daarna steeds harder. Tot diep in de jaren vijftig sliep Nederland op het pluis van deze tropische boom. Maar 'Ons Indië', waar de kapok vandaan kwam, was zelfstandig geworden. Er kwamen spiraalmatrassen op de markt, daarna schuimrubber en we vergaten dit prachtige biologische materiaal. Maar het is nu terug. De duurzame beddengoedspecialist Yumeko herontdekte de kwaliteit van dit 'plantendons', waar bij de groei geen kunstmest of pesticiden nodig zijn. Er is al een kinderkussen van 39,50 euro. Het zwaarste kussen weegt 800 gram en wordt voor 49,50 euro verzonden door Yumeko.
Rob van den Dool van Yumeko liet zich inspireren door een ondernemer in de bergstaat Bhutan. "Hij is de eigenaar van een kapokboom en die boom vormt zijn bestaan. Hij plukt elk jaar het pluis van de vruchten en mensen komen bij hem, om hun matras te laten vernieuwen. Onder die boom staat hij dan die matrasjes te hervullen. Dat doen wij nu ook met de kussens. Onze klanten kunnen ze na een aantal jaren laten navullen. Ons advies is om dat ongeveer na drie jaar te doen. Dan wordt de soepelheid van de vezel minder. Kapok is een klein verzegeld buisje, dat na verloop van tijd begint in te dikken, dan zal het kussen wat harder en platter worden."
Op speurtocht naar leveranciers kwamen Van den Dool en zijn compagnon Stephan Zeijlemaker toch weer in Indonesië terecht, onze aloude hofleverancier voor matrassenvullingen. De twee willen per se de bron kennen van al hun grondstoffen, dus ze weten ook waar de Indische kapokbomen (Bombax ceiba) van hun kussens groeien. Op de website staat te lezen: "Oorspronkelijk komt de kapokboom uit Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. Nu komt de meeste kapok uit Indonesië, de Filippijnen en Maleisië. De Mayas zagen de kapokboom als de verbinding tussen het leven op de grond en in de hemel. Volgens andere inheemse volken draagt hij de hemel. Daarom sparen de autochtonen in Zuid-Amerika, bij het omhakken van stukken oerwoud, toch deze bomen."
Over de vele gebruiksmogelijkheden: "De vruchten zijn langwerpige peulen van maximaal vijftien centimeter lengte. De zaden in de peulen zijn omgeven door vruchtpluis, dat als kapok in de handel wordt gebracht. De vezels uit het vruchtpluis zijn te glad om garens van te spinnen. Het wordt gebruikt als vulling van regenjacks, zwemvesten, zittingen van stoelen, matrassen en zadels. Uit de zaden van de kapokboom kan een olie worden geperst, die gebruikt wordt als spijsolie. Deze olie wordt ook gebruikt voor zeep of als lampolie. Het hout van kapokboom is licht en zacht en niet goed bruikbaar om er meubels van te maken. Deze eigenschap beschermt hem ook tegen de houtkap door mensen. Indianen kunnen van het hout van de kapokboom wel een reusachtige kano maken."
"Het is ons best verkopende kussen", weet Zeijlemaker. "Dat heeft met de prijs te maken: het is de goedkoopste in ons assortiment. Maar ook is er een groep klanten die niet wil slapen op een kussen dat is gevuld met dierlijk materiaal, dus dan valt zelfs eendendons en wol af. Kapok is voor deze groep vegetariërs en veganisten een ideale oplossing. Ook het tijk van de kussenhoes is gemaakt van ragfijn geweven biologisch katoen, GOTS gecertificeerd."
Voor meer informatie: www.yumeko.nl
Bron: People Planet Profit
Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid
- Sales Manager / Trader
- In- Verkoper Tuinplanten
- Aardbei-veredelaar
- Inkoper / Verkoper BIO groente en fruit
- New business manager
- Internationale Senior Retail Account Manager
- Mango trader
- Commercieel medewerker binnendienst
- Vestigingsmanager / Arbeidsmanager
Kapok herontdekt als kussenvulling door duurzame beddengoedspecialist
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-15 Organic Cotton Accelerator verheugd over vooruitgang Pakistan
- 2023-09-01 Essenza Home lanceert in het najaar een nieuw beddengoed-label
- 2023-07-20 S.Oliver Group helpt bijna 400 boeren in India om biologisch katoen te telen
- 2023-07-10 Steeds meer consumenten kiezen voor Fairtrade producten, verkoop stijgt met 6%
- 2023-06-16 Nieuwe keukentextielsets van bio-katoen
- 2023-06-08 "Voor ons was het een no-brainer om iets te doen met bio-katoen"
- 2023-06-07 Satellietbeelden ingezet om biologische katoenvelden op te sporen
- 2023-05-12 Einde aan fast fashion: strengere regels tegen overmatige productie en consumptie
- 2023-05-10 Gedoneerd beddengoed krijgt een nieuw leven
- 2023-05-03 Seepje ontvangt microplasticvrij-erkenning van de Plastic Soup Foundation
- 2023-05-02 Goodfuture klaar voor de toekomst op nieuwe locatie in Alblasserdam
- 2023-05-01 Koningspaar maakt volgens ondernemers echt een verschil als ze meegaan op handelsmissies
- 2023-04-26 Platform voor duurzame mode gelanceerd in Madrid
- 2023-04-24 Yumeko in finale Coolest Dutch Brands 2022
- 2023-04-20 Honderden coöperatieleden bezoeken Studio Claudy Jongstra
- 2023-04-14 Nieuwe duurzame werkkleding voor Spar-medewerkers
- 2023-04-05 Rob van den Dool (CEO Yumeko): "Mijn woord is geen wet"
- 2023-04-03 Online platform Glow inspireert met duurzame lifestyle & fashion voor dames en kinderen
- 2023-03-27 Australië zet als eerste ter wereld standaard voor composteerbare kleding
- 2023-02-28 ABN Amro Sustainable Impact Fund investeert in Deens duurzaam modemerk