Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking tussen boer, bakker en Natuurmonumenten

Buitenluitjes, Sallands koekje van eigen deeg

Natuurmonumenten, De Consequente BioBakker en Biologisch bedrijf Overesch presenteerden vrijdag 1 juli het (h)eerlijke resultaat van hun bijzondere samenwerking: Buitenluitjes, Sallandse 'koekjes van eigen deeg' met een bijbehorende fietsroute. De drie partijen werken sinds enkele jaren intensief samen aan een aantrekkelijk Sallands landschap met ruimte voor biodiversiteit.

Biologische landbouw

De biologische werkwijze van Jan van Overesch sluit perfect aan bij de wijze waarop Natuurmonumenten haar akkers wil beheren. Minder mest, geen kunstmest en pesticiden en behoud van omliggende houtwallen, kruidenrijke bermen en zandwegen. De akkers behouden zo hun aantrekkingskracht op vlinders, vogels en andere dieren. Edgar Grunder van de Biobakker was al een trouwe afnemer van het graan van Jan van Overesch. Door de grote vakkennis van dit biologisch bakbedrijf ontstond de mogelijkheid om een koekje van regionaal (eigen) deeg te bakken.


Natuurlijke akker, Alje Zandt - Natuurmonumenten

Fietsroute Buitenluitjes

Om te laten zien hoe belangrijk dit soort initiatieven zijn voor regionaal natuurbehoud, hebben de drie partijen samen met ontwerpbureau LOOD, een fietsarrangement ontwikkeld bij de Buitenluitjes. Deze fietsroute is te fietsen vanaf diverse horecagelegenheden in de omgeving van Hellendoorn, waar de fietser het Sallands Koekje van Eigen Deeg kan krijgen. Bovendien voert de fietsroute langs natuurlijke akkers, Overesch en informatieschuur De Pas van Natuurmonumenten. Bij Overesch kunnen fietsers een kijkje nemen in de skybox en de boerderijwinkel; bij informatieschuur De Pas is naast informatie over het gebied een bijzondere expositie over de samenwerking te zien.

Koopgedrag bepaalt omgeving

Natuurmonumenten, De Consequente BioBakker en Biologisch bedrijf Overesch hopen dat mensen door dit initiatief inzien dat ze met hun koopgedrag zelf bepalen hoe hun omgeving eruit ziet. Daarom wordt de ontwikkeling van dit arrangement mede gefinancierd door Echt Overijssel! Dit fonds stimuleert de samenwerking van landbouw, natuurbeheer en partners.
Publicatiedatum: