'Hebben goede info kunnen geven'

Succesvolle Demodag Mechanische bestrijding ridderzuring

Tholen - Afgelopen woensdag heeft in Friesland een Demonstratiedag Mechanische bestrijding van ridderzuring plaatsgevonden. Dit was op het melkveebedrijf van Siebe Anema in Scharsterbrug.
 
Niet alleen robot Ruud heeft zijn kunsten laten zien. "Ook hebben we de variant op Ruud gedemonstreerd, Brutus. Dit is de manueel bediende variant, waarmee je zelf door het land kunt trekken", vertelt Joost Samson. Hij is biologische melkveehouder die samen met Frits van Evert van Wageningen UR robot Ruud ontwikkeld heeft.


 
"De dag is prima verlopen. Er is ongeveer dertig man op afgekomen. Heel wat animo dus." De demo zelf was niet heel succesvol. "Het gras was te lang. Hierdoor zag Ruud het lange gras vaak ook als onkruid. De demonstratie met 'Brutus' ging goed. Al kwam ik wel vast te staan in een heel natte hoek. Maar dit is geen probleem. Normaal zou je onder deze omstandigheden namelijk niet eens gaan bestrijden. Brutus werkt goed. Ik heb een kwartiertje met Brutus rondgereden en zo'n 50 planten vernietigd", vertelt Joost. De reacties waren goed. Hij hoopt dat de geïnteresseerden die nog twijfelen de machine zullen huren. Dan kunnen ze de machine eerst uitproberen."We hebben goede info kunnen geven", aldus organisator Kees Water van Ekopart. Hij geeft bedrijfsadvies aan biologische landbouwers. Vorig jaar heeft al eenzelfde dag plaatsgevonden in Noord-Holland. Kees organiseert ook bijeenkomsten voor een groep bioboeren en voor een omschakelingsgroep. "Omschakelaars lopen vaak tegen dezelfde problemen aan. Dit kan in deze groep besproken worden. Beginnersfouten kunnen zo worden beperkt."
 
De meeste bezoekers van de demo-dag behoren tot de groep omschakelaars. "Hiervan zijn de meesten inmiddels al volledig biologisch aan het werken."
 
Meer informatie:
 
Kees Water (keeswater@ekopart.nl) en Joost Samsom (j@samsom-wilnis.nl)
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.