Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interesse vanuit Duitsland voor plaids Ecotex

De tweedstof uit de Rijn- en Veenstreek is met belangstelling ontvangen op de Munich Fabric Start, een grote internationale stoffenbeurs in München.

Het textielbedrijf Ecotex, dat op verzoek van de redactie van het Leidsch Dagblad met schapenwol uit de Rijn- en Veenstreek experimenteert, heeft daar jaarlijks een stand. Producente Maria Bartelet zegt dat in Duitsland het 'verhaal van een mooi, herkenbaar streekproduct' aanspreekt. De 'Rijn- en Veenstreek' is bij de buitenlandse bezoekers onbekend, maar het beeld van een 'klein gebied met typisch Hollandse kenmerken als molens en koeien in de wei spreekt de bezoekers sterk aan.

Tijdens de Munich Fabric Start (MFS) presenteren fabrikanten van 'doek' uit de hele wereld hun nieuwste producten aan de modebusiness, vooral kledingontwerpers. Ecotex, dat werkt met natuurlijke, ecologisch verantwoorde producten als biokatoen, wol van verantwoorde herkomst, met bijenwas gewaxte biokatoen en linnen, is daar sinds dinsdag 31 augustus aanwezig.

Het Groene Hart Bureau voor Toerisme heeft Ecotex toegestaan om voor de wollen stof het Groene Hartlogo te voeren. Het logo bestaat uit een hartje en de tekst 'Groene Hart'. Alleen producten met een gegarandeerde herkomst van het Groene Hart mogen het voeren. Tot nu toe gaat het volgens projectleider David Drooger om ongeveer zestig producten.

Ecotex gaat een deel van de stof verwerken tot plaids. Bartelet heeft eind augustus proefstukken laten verven met 'rubia red', een dieprode kleurstof die wordt gewonnen uit het plantje meekrap. Tot aan het eind van de negentiende eeuw werd meekrap in Zeeland veel geteeld. "Op wol geeft meekrap mooie resultaten. Ook de dieprood geverfde wol uit de Rijn- en Veenstreek ziet er prachtig uit."

Aafke Beumer van de winkel van Natuurmonumenten in Nieuwkoop heeft zich gemeld als verkoopadres voor de Rijn- en Veenplaids. "Het is een prachtig, regionaal product, dat heel goed past in de doelstelling en het assortiment", zegt ze. Een beetje spannend vindt ze het wel. "Ik weet niet zeker hoeveel vraag er naar is. De prijs zal daarbij van belang zijn."

Bron: Leidsch Dagblad
Publicatiedatum: