Agrifirm: Kijk uit voor schot bij tarwe-oogst

Door de sterk wisselende weersomstandigheden schuift de oogst van de wintergranen op. Ook de zomergranen zijn versneld afgerijpt en op dit moment zijn de meeste percelen oogstrijp. De weersvoorspellingen geven onverminderd weinig hoop op ideaal oogstweer.
 
Van de aangevoerde Eko granen is de kwaliteit tot op dit moment van schrijven nog vrij redelijk te noemen. Het grootste deel Eko graan is zomertarwe wat voor 95 procent nog op stam staat. De kwaliteitsanalyses van de eerste aangevoerde Eko granen geven een redelijk goede kwaliteit aan. Echter de valgetal cijfers bij de Eko tarwe zijn wel lager dan het meerjarige gemiddelde. Dit duidt erop dat de kiemrust (schotgevoeligheid) van de zomertarwe dit jaar aanmerkelijk korter is dan andere jaren. Dit geeft aan dat er met de oogst niet langer moet worden gewacht dan strikt noodzakelijk.

Wordt de tarwe geoogst op het moment dat er volop schot aanwezig is, dan betekent dit naast het verlies aan korrelgewicht (de gevormde kiem heeft het meellichaam nodig om te groeien) ook een verlies aan korrels omdat de gekiemde korrels door het lagere gewicht van de korrels worden uitgezeefd.

Bron: Agrifirm, 13-08-10

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.