Recordboete van 2,5 miljoen dollar

VS: Monsanto beboet voor onjuist gelabeld katoenzaad

De Amerikaanse milieubescherming (EPA) heeft Monsanto een boete van 2,5 miljoen dollar gegeven voor het verkopen van verkeerd gelabeld katoenzaad. Dit is volgens de EPA de hoogste boet die ooit opgelegd is in dit kader.

Het Bollgard en Bollgard II-katoenzaad bevat genetische gemanipuleerde pesticiden en werden tussen 2002 en 2007 in tien Texaanse gemeentes verkocht terwijl dergelijke producten daar verboden zijn. Monsanto corrigeerde daarop de teeltgidsen en in september 2008 hief de EPA de beperking voor de aanplant van Bollgard II op.

Dit nieuws komt een aantal maanden nadat een Duitse krant beweerde dat biologisch katoen uit India, dat door onder meer C&A en H&M verkocht werd, geproduceerd werd uit genetisch gemodificeerde zaden. Het illustreert hoe belangrijk het is voor retailers om de traceerbaarheid van de producten in de biologische katoensector te stimuleren. Vooral omdat de markt voor producten die op een duurzame en milieuvriendelijke wijze geproduceerd zijn blijft groeien.

Het gebruik van genetisch gemodificeerd materiaal is verboden in de biologische katoenproductie, maar het blijft een zwaar gevecht om de integriteit binnen de sector te bewaren.

12-07-10


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.