Sybrand Bouma, De Natuurweide:

"Ga met elkaar in gesprek over aanpak blauwtongvirus"

Tholen - Het blauwtongvirus grijpt om zich heen. De knut, die het virus met zich meebrengt, heeft volgens de laatste cijfers van het NVWA voor minstens 356 besmettingen gezorgd. Het virus is vooral schadelijk voor schapen, maar ook koeien kunnen er ziek van worden. Bij biologische bedrijven zijn de zorgen niet anders dan bij gangbare bedrijven.

Bij de vereniging voor biologische melkveehouders De Natuurweide is men momenteel aan het inventariseren hoe de leden hiermee omgaan. Voorzitter Sybrand Bouma benadrukt dat het belangrijk is om nuchter te zijn in het zoeken naar oplossingen. "Er zijn regulier niet veel mogelijkheden om iets tegen de besmettingen te doen. Veel belangrijker is het om als boeren ervaringen uit te wisselen. Door met elkaar te kijken wat werkt en niet. Wij proberen voor elkaar te krijgen dat boeren in gesprek gaan met elkaar."

Weerstand opkrikken
Koeien die besmet zijn met blauwtong kunnen een verminderde productie hebben. "Nu krijg je weer de eeuwenoude discussie over de vraag of je in dit geval de knut moet bestrijden. Dat moet je volgens mij helemaal niet willen. Want dan zou je middelen moeten gebruiken waardoor je de melk ook weer weg moet gooien. We moeten niet alles bestrijden wat fout is maar veel meer proberen de weerstand van de koeien op te krikken. Om dat te kunnen doen, heb je de ervaring nodig van alle boeren bij elkaar. De koeien gaan er niet dood aan, maar je krijgt wel een behoorlijk verminderde productie. Dan is de vraag: hoe ga je daar als melkveehouder mee om. Het is belangrijk om daar op een nuchtere, biologische wijze naar te kijken."

Daarom nodigt De Natuurweide boeren uit om vooral ervaringen te delen om zo snel mogelijk een natuurlijke oplossing te vinden. "We mogen niet in angst schieten, want angst, daar kopen we niets voor. We hebben er gewoon mee te maken. En het zal ook niet het laatste zijn wat ons overkomt. Hoe gaan we hier in alle nuchterheid volgens de biologische regels en methodes mee om? Dan zijn er best wel oplossingsmogelijkheden. Er zijn gewoon boeren die heel goed weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Laten we van elkaar leren."

Voor meer informatie:
Sybrand Bouma
De Natuurweide
secretariaat@denatuurweide.nl
www.denatuurweide.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven