Edwin Crombags, Zuiver Zuivel: "De volgende stap is uitbreiding van het assortiment"

Ook Anneke Koekoek levert nu Kalf bij koe-melk

Tholen – Zuiver Zuivel melkveehouder Anneke Koekoek van de Harmannahoeve in Harlingen levert sinds deze week ook Kalf bij koe-melk. Exact een jaar geleden werd de Kalf bij koe-melk (halfvolle en volle melk) door het biodynamische zuivelmerk geïntroduceerd. Met het oog op de Demeterweken die maandag van start gaan, is het een mooi moment om eens te peilen hoe het ervoor staat met de Kalf bij koe melk.

Anneke Koekoek tussen de kalfjes en gehoornde koeien.

Edwin Crombags bevestigt dat het boven verwachting goed gaat. "De omzet van het merk Zuiver Zuivel is het afgelopen jaar flink gegroeid, met ruim 10%. Dat komt natuurlijk deels door de hogere prijzen, de melk- en zuivelproducten zijn duurder geworden. Het Demeter-aandeel in de biospeciaal zaak is toegenomen. Dit komt denk ik omdat steeds meer consumenten willen kiezen voor zuivel die het verst gaat op dierwelzijn- en duurzaamheidsgebied en daarvoor bij ons merk uitkomen. Zuiver Zuivel gaat echt een stap verder dan 'supermarktbio'. Consumenten die deze zuivel kopen, kiezen daar heel bewust voor."

Behoefte aan extra melk
Hij vertelt dat het niet alleen met Zuiver Zuivel goed is gegaan, maar dat de volle en halfvolle melk van dit merk het meest is gegroeid. "Daar is het volume in liters met 10% toegenomen en dat in een dalende markt. Dat is puur het gevolg van de introductie van de Kalf bij koe-melk. We zijn een jaar geleden gestart met het apart ophalen en verwerken van deze melk. Daar zijn we een jaar geleden mee gestart, met een groepje van onze boeren. Vanwege dit succes zijn we op zoek gegaan naar extra melk. Daarvoor hebben we een boer gevonden die tot nu toe nog geen Kalf bij koe-melk produceerde, maar hiermee wel al wat geëxperimenteerd had. We zijn heel blij dat Anneke en haar man Anne sinds deze week ook officieel Kalf bij koe-melk leveren."

Hij is blij dat Anneke toegevoegd is aan de groep Kalf bij koe-boeren. "Het hangt van het bedrijf af of het concept bij de boerderij past. Je ziet dat veel boeren ook bij elkaar gaan kijken, daarmee doen ze ideeën op. Een pre is natuurlijk ook dat er een mooie premie op zit. Daardoor zien we langzaamaan dat er een beweging op gang komt dat Demeterboeren meer en meer voor Kalf bij koe kiezen."

Plannen voor uitbreiding assortiment
Deze uitbreiding van de Kalf bij koe-melkplas is ook noodzakelijk met het oog op de mogelijke uitbreiding van het assortiment. "Consumenten vragen ons of we nog met andere producten gaan komen. Dat zijn we zeker van plan. Hiervoor moeten we nog met diverse partijen in overleg. We denken in eerste instantie aan een yoghurtproduct, om de consument de daarin de keuze te geven tussen Kalf bij Koe of niet."

De winkels hebben het concept volgens Edwin erg goed opgepakt. "De winkeliers en medewerkers zien dat de consument er echt om vraagt." Ook de reacties van de consumenten zijn positief, geeft hij aan. "We zijn dit initiatief gestart naar aanleiding van consumentenvragen. De meest gestelde vraag aan ons was altijd 'kunnen jullie ook kalf bij koe-producten leveren? We krijgen sinds de start erg positieve reacties hierop. En de volgende stap is nu dus uitbreiding van het assortiment. Ondanks de wat hogere prijs zie je toch dat consumenten een bewuste keuze maken door voor deze zuivel te kiezen. Met producten zoals dit kunnen biospeciaalzaken zich ook nog beter onderscheiden van de reguliere supermarkten."

Fotogenieke kalfjes en gehoornde koeien
Anneke Koekoek houdt sinds kort dus alle kalfjes bij de koe. Hoe is ze hierbij gekomen en hoe bevalt deze werkwijze tot nu toe? Anneke: "Wij dachten; als anderen het kunnen, kunnen wij het ook. Het is echt genieten om de kalfjes tussen de koeien in het weiland te zien rennen. Ze staan nu in een weide langs een weg. De hele dag door stoppen mensen om foto's te maken van de kalfjes en onze gehoornde koeien. Het is een prachtig gezicht."

Ze geeft aan dat het leuk is om te zien dat een kalf nu na één week al gras probeert te eten. "Als het kalf in een hokje staat gebeurt dat niet. We zien dat de kalveren van de koeien leren. Het vraagt van ons wel om met een andere blik naar de kalveren te kijken. Als je ze zelf drinken geeft, kan je het kalf goed in de gaten houden. Drinkt het genoeg? Is het gezond? Is het kalf niet aan het verwilderen? Dat zijn dingen waar je dan op let. Maar wij kunnen het kalf nooit zoveel aandacht geven als de moeder. Zij kan de hele dag voor haar jong zorgen en dat is toch veel fijner dan een aai over zijn bol van ons. We zien dat het onze koeien en kalveren goed doet en dat maakt ons blij."

Voor meer informatie:
Edwin Crombags
Zuiver Zuivel
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland
0527 292529
edwin.crombags@weerribbenzuivel.nl
www.zuiverzuivel.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven