"Toename areaal bio in Brandenburg "

Het aandeel biologisch bewerkte grond in Duitsland is in 2022 gestegen tot 16,6 procent. Het jaar daarvoor was het aandeel 15,5 procent. Het aantal biologische teeltbedrijven steeg van 1.505 naar 1.593. Ondanks de crises van de afgelopen jaren kon de biologische tuinbouw in Brandenburg dus weer groeien. De stabiliteit van de regio Brandenburg-Berlijn in de biologische sector werd al aangegeven in het "Organic Market Report Brandenburg-Berlin", dat dit jaar voor het eerst door het ministerie van Landbouw werd gepubliceerd, en wordt bevestigd door de nu beschikbare cijfers.

Van de in totaal 1.305.800 mln ha grond werd in 2022 in Brandenburg op 217.410 ha (16,6%) biologisch geteeld. Dat is 15.194 ha meer dan in 2021, wat overeenkomt met een areaaluitbreiding van ongeveer 1,1%.

Koploper in Brandenburg wat betreft het aandeel biologisch bebouwde grond is het district Dahme-Spreewald, waar ongeveer 35% van de grond biologisch wordt bewerkt. In vier districten wordt ten minste 20% van de grond biologisch bewerkt.

Het totale aantal bedrijven dat onderworpen is aan de controleprocedure voor biologische teelt is met 88 toegenomen tot 1.593. Het aantal bedrijven dat biologische producten teelt bedroeg in 2022 1.138, een toename van 86 bedrijven ten opzichte van 2021. Daarvan waren 160 bedrijven actief in zowel teelt als verwerking. Het aantal verwerkende bedrijven zonder primaire teelt steeg van 372 in 2021 tot 385 in 2022. Andere ondernemingen die onder de controleprocedure vallen zijn importeurs, voederproducenten en handelsondernemingen.

Aan het begin van deze legislatuur heeft Brandenburg zich ten doel gesteld het aandeel biologisch bebouwde grond aanzienlijk te vergroten. In 2019 lag het aandeel nog op 12,9%, sindsdien is het vrijwel continu gegroeid. Om het aandeel grond verder te verhogen, zullen de maatregelen die in het biologisch actieplan op de verschillende actieterreinen zijn vastgelegd, verder expliciet worden bevorderd. Zo zal bijvoorbeeld het verslag over de biologische markt in Brandenburg-Berlijn worden voortgezet om kennis over de regionale teelt-, verwerkings- en afzetmogelijkheden over te dragen.

Verder zal in de nieuwe financieringsperiode de oprichting van drie biologische modelregio's worden ondersteund, die zich via regionaal beheer steeds meer zullen richten op de thema's netwerkvorming en afzet binnen een regio. Het uitvoeringsproces wordt begeleid door het toezichtcomité voor het biologisch actieplan, dat in februari van dit jaar voor het eerst bijeen is gekomen en voortdurend zijn expertise bijdraagt aan het uitvoeringsproces.

Bron: www.mil.brandenburg.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.