Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zonder het gebruik van Tracer, zou er geen bio-kersenoogst mogelijk zijn"

De NOS meldde op zaterdag 20 apri dat 'Kersentelers vrezen voor hun voortbestaan nu bestrijdingsmiddelen niet meer mogen'. Tot nu toe hebben telers elk jaar een vrijstelling gekregen voor het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen Exirel en Tracer. Ook voor dit jaar dienden de fruittelers een vrijstellingsverzoek in bij het ministerie van Landbouw, maar dat heeft het verzoek onlangs afgewezen, tot verbazing van de Nederlandse kersentelers. Bionext geeft wat meer toelichting over het middel Tracer, dat ook in de biologische kersenteelt toegestaan is:

Tracer is een gewasbeschermingsmiddel bestaande uit natuurlijke bestanddelen en is om die reden toegestaan in de biologische kerstenteelt. Chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen zijn daarentegen niet toegestaan en die worden in de biologische teelt dan ook niet gebruikt. Het gebruik van Tracer is aan strikte voorwaarden verbonden, die door de NVWA wordt gecontroleerd.

Biologische fruittelers werken zoveel mogelijk met de natuur en proberen de toepassing van Tracer tot het minimum te beperken, onder andere door de inzet van fijnmazige netten. Aanvullend gebruik is echter noodzakelijk, omdat de Suzuki-fruitvliegjes zo klein zijn dat ze door de netten heen kunnen. Zonder het gebruik van Tracer, zou er geen oogst mogelijk zijn.

Anders dan de meeste fruitvlieg soorten van het geslacht Drosophila, kan de Suzuki-fruitvlieg eitjes leggen in onbeschadigde rijpende vruchten. Daardoor wordt de meeste schade veroorzaakt door de larven die zich een weg vreten door het vruchtvlees. In de vruchten ontstaan zachte plekken en al snel begint het rottingsproces.

Omdat de Suzuki-fruitvlieg een redelijk nieuwe plaag is, zijn er vooralsnog geen alternatieve middelen ter beschikking. Er wordt wel gewerkt aan nieuwe, vriendelijkere middelen, echter dat kost tijd. Tot die tijd is het gebruik van Tracer noodzakelijk, enerzijds omdat het permanente teelt betreft, ofwel bomen die meerdere jaren mee moeten gaan, anderzijds omdat er anders geen kerstenteelt mogelijk is.

In omringende landen is Tracer ook toegestaan. Een verbod op het middel in Nederland maakt kersenteelt in Nederland onmogelijk en zal simpelweg leiden tot volledige import van kersen, die tevens geteeld worden met het gebruik van Tracer.

Foto: Dreamstime

Publicatiedatum: