Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pasquariello Giovanni (Italië)

"Afzet biologische asperges verloopt vlot"

Na een "valse start" midden februari, is het biologische aspergeseizoen bij Pasquariello Giovanni uiteindelijk midden maart officieel van start gegaan. Deze teler uit de Italiaanse regio Apulië is gespecialiseerd in typische groenten uit de provincie Foggia, waaronder dus asperges, en is lid van de telersvereniging Apopa. Zowel van het biologische als het gangbare product heeft hij een areaal van 20 hectare.

"De eerste biologische asperges werden half maart gestoken en dat was een maand eerder dan de voorbije twee seizoenen. Het ongewoon warme weer van dit jaar heeft de groei van de asperges versneld en we konden meteen beginnen met aanzienlijke hoeveelheden", zegt Giovanni Pasquariello. "Deze situatie heeft zowel telers als handelaren in verwarring gebracht. Het heeft geleid tot enige aarzeling bij de aankoop. Dit was echter binnen enkele dagen snel opgelost. De verkoop trok aan en de prijzen waren aanvankelijk hoog."

"Op dit moment oogsten we normale hoeveelheden en we hebben ongeveer 30-40% van het seizoen achter de rug. Met de toename van de beschikbare volumes zijn de prijzen teruggekeerd naar een acceptabel niveau en ook de afzet verloopt vlot en regelmatig. We noteren prijzen van ruim € 5,50 per kilo voor biologische asperges en van ongeveer € 3,50 per kilo voor het conventionele product."


Op de voorbije Fruit Logistica heeft het bedrijf enkele aspergeproeverijen georganiseerd.

De biologische asperges worden in Duitsland en Oostenrijk afgezet, het conventionele product in Frankrijk en de Baltische staten. Pasquariello merkt echter iets vreemds op: "De afgelopen weken hebben we ongewoon veel verzoeken ontvangen van heel wat kopers uit Noord-Europa, vooral Duitsers. Naar mijn mening moeten er kwaliteitsproblemen zijn geweest met het product dat uit Spanje kwam. We zijn er in ieder geval in geslaagd om aan een deel van de vraag te voldoen."

Voor meer informatie:
Giovanni Pasquariello
Azienda Agricola Pasquariello Giovanni
C.da trionfo 1
71041 Carapelle (FG) – Italië
Tel: +39 328 9126249
www.agricolapasquariello.it

Publicatiedatum: