Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische teelt blijft groeien in Spanje

Het biologische areaal in Spanje is toegenomen van 1,8 mln hectare in 2012 tot 2,67 mln in 2022 en neemt nu bijna 11% van het land- en tuinbouwareaal in beslag. "We spreken over een toename van de opbrengst van ruim 25% in de voorbije vijf jaar", stelt Concha Fabeiro van de biologische brancheorganisatie Seae. "In de biologische teelt wordt geen gebruik gemaakt van synthetische chemicaliën of genetisch gemodificeerde organismen. Er worden enkel natuurlijke producten gebruikt en de grond wordt zeer goed verzorgd." De Europese regelgeving vereist specifieke etikettering voor biologische producten als garantie van authenticiteit.

47% van het biologische areaal in Spanje ligt in de regio Andalusië. Daarna volgen Castilla-La Mancha (15,4%), Catalonië (9,6%), de Valenciaanse Gemeenschap (5,4%) en Murcia (4%). De meest geteelde producten zijn granen, noten, olijven, peulvruchten, groenten en fruit.

De prijs van biologische producten kan een obstakel zijn voor sommige consumenten. Echter, de vraag vanuit andere Europese landen is een motor voor de sector. In Spanje is de consumptie per hoofd van de bevolking van biologische producten relatief laag, met een gemiddelde van €64 per jaar. "We moeten de binnenlandse consumptie verhogen door meer info te geven en de producten te promoten", aldus Fabeiro.

De biologische teelt staat anderzijds voor uitdagingen wat betreft regelgeving en normen, vooral in vergelijking met de teeltpraktijken buiten de Europese Unie. Er is behoefte aan het harmoniseren van de normen om een gelijk speelveld te creëren.

Bron: eldiario.es

Publicatiedatum: