Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijkse handelaren en telers biologische markt

"De biologische keuze is relatief gezien nog steeds aanzienlijk kleiner"

Biologisch lijkt echt de oplossing voor alles, tenminste, als u de reclamecampagnes van de leveranciers mag geloven. Biologisch voedsel zou niet alleen vrij van schadelijke stoffen en gezond zijn, maar ook ecologisch en klimaatneutraal. "Biologische teelt is echter gewoon te duur, vooral voor intensieve gewassen zoals tomaten", zegt Thomas Merschl, tomatenteler en lid van de LGV, in een TV-reportage van ORF. In plaats daarvan geeft de teler uit Wenen de voorkeur aan een teelt zonder aarde op een kokossubstraat en met een gesloten watercirculatiesysteem. "Hierdoor kunnen we precies inschatten hoeveel water een plant nodig heeft. Het overtollige water wordt opgevangen en hergebruikt in de volgende watercyclus. Zo kunnen we de teelt zo duurzaam mogelijk maken. Aan de afzetkant hebben we het voordeel dat de stad letterlijk voor de deur ligt, waardoor de transportafstanden erg kort zijn."

"Het aandeel biologische producten op de groothandelsmarkt is nog steeds minder dan 10%, omdat er minder vraag is naar biologische producten in de horeca", zegt Stephan Barasits, directeur van de Weense groothandelsmarkt. Erich Haller, eigenaar en directeur van het daar gevestigde Obsthaus Haller, is het daarmee eens. "Vanuit persoonlijk oogpunt moet ik zeggen dat biologisch altijd de betere keuze is. Vanuit technisch oogpunt zijn er echter veel meer alternatieven voor conventionele groenten en fruit. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de biologische keuze beperkter is."

Er zijn maar een paar verschillen tussen de biologische en conventionele appelteelt, zegt fruitteler en handelaar Ewald Schwarz. Het belangrijkste verschil zit hem in de toegestane gewasbeschermingsmiddelen. "Hoe selectiever u bent, hoe minder producten u nodig hebt en hoe minder u hoeft te bestrijden. Het is dus belangrijk om zo min mogelijk en zo effectief mogelijk te werken. Over het algemeen is het proces in de biologische teelt bijna hetzelfde, maar de toegelaten middelen zijn over het algemeen zwakker, daarom moet je meer moeite doen en de bomen vaker behandelen."

Voor meer informatie:
https://www.merschl.com/
https://obsthaus.at/
https://www.schwarz-obst.net/

Foto index: Dreamstime

Publicatiedatum: