Klaas de Lange, Weerribben Zuivel: “Hiermee hebben ze een duurzame toon gezet binnen de cateringbranche”

Albron serveert 2 miljoen liter bio-melk op bijna 700 locaties

Tholen - Precies een jaar geleden stapte Albron als eerste grote foodservice organisatie volledig over op biologische melk, karnemelk en yoghurt. Hiervoor ging het bedrijf een samenwerking aan met Weerribben Zuivel. In een jaar tijd heeft Albron twee miljoen liter biologische melk afgenomen. Op bijna 700 locaties serveren ze 100% biologische zuivel. "Wij zijn trots op onze samenwerking met Albron. Zij hebben als eerste grote cateraar de stap genomen om volledig over te gegaan op biologische zuivel. Hiermee hebben ze een duurzame toon gezet binnen hun branche", reageert Klaas de Lange, eigenaar van Weerribben Zuivel.

Voor Albron is het belangrijk dat haar opdrachtgevers en gasten weten waar de producten vandaan komen. Albron maakt de keten korter en transparanter door de zuivel direct te betrekken van de bio-zuivelboerderij aan de rand van Nationaal Park de Weerribben. Weerribben Zuivel levert de producten via de bestaande partners van Albron: Sligro en Telesuper. Hiermee slaan ze dus de gebruikelijke tussenstap van zuivelcoöperaties over. Deze werkwijze maakt de keten korter, wat scheelt in transportkilometers en dus in CO2-uitstoot.

Met deze stap werden ook meteen alle plastic bekers vervangen door kartonnen varianten. Ook werd er voor gekozen om het formaat van de bekers te verkleinen van 250 naar 200 milliliter. "Hiermee kunnen we de consumptie van dierlijke eiwitten verminderen ten gunste van plantaardige. Iets waar we de komende tijd nog meer op in willen zetten. Voor ons is vooral van belang dat wanneer onze klanten kiezen voor melk, deze in ieder geval goed in elkaar zit. Dat hebben we met deze samenwerking met Weerribben Zuivel zeker bereikt. Mooi is ook dat we in plaats van melk van tientallen boeren nu de melk van één boer aanbieden", vertelt Dave Clark namens Albron.

Deze 50 milliliter reductie per beker betekent een besparing van 85.000 liter melk op jaarbasis en daarmee 130 ton CO2. "We verkleinen hiermee de footprint dus aanzienlijk. En het mooie is; mensen vinden het helemaal niet erg dat er twee slokken minder in een bekertje zit, omdat ze de dranken lekker vinden en het een product met een positief verhaal is", aldus Femke van Dijk, Adviseur duurzaamheid bij Albron. 

Begin juli nam Albron naast biologische melk, karnemelk en yoghurt ook biologische smaakvarianten van drinkyoghurt op in het aanbod. "Ze namen toen ook onze drinks op, in de varianten limoen, bosvruchten en perzik. Allemaal in de nieuwe 200 milliliter beker. Dit was een belangrijke stap omdat dit soort zuiveldrinks gretig afgenomen worden in bedrijfsrestaurants. We merken dat Albron met deze stap echt aanjager is geweest van een shift in cateringland. Het heeft de toon gezet voor andere cateraars die hier nu ook over nadenken", vertelt Myrthe Bijl namens Weerribben Zuivel.

Alle melk voor Weerribben Zuivel producten is afkomstig uit natuurgebied Weerribben-Wieden en voldoet aan de eisen voor 'echte boerderijzuivel': de melk wordt direct bij de boerderij verwerkt tot zuivelproducten, er is geen onnodig transport, er zijn geen tussenschakels en de keten is kort. Albron ziet dat Weerribben Zuivel prioriteit maakt van biodiversiteit. En zij is niet de enige die dit opmerkt: de zuivelboerderij won namelijk in 2022 de Gouden Grutto. "Dit laat zien dat ze de meest vogelvriendelijke zuivel van Nederland produceren", besluit Dave.

Voor meer informatie:
Dave Clark
Albron
Rijnzathe 11
3454 PV De Meern
dave.clark@albron.nl 
www.albron.nl 

Weerribben Zuivel
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland
0527 292529
contact@weerribbenzuivel.nl 
www.weerribbenzuivel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.