Melkveehouders plantten 20.000 bomen voor gezonde koeien, biodiversiteit en klimaat

In het afgelopen plantseizoen gedurende de wintermaanden zijn er vanuit het SABE project 'Boeren met Bomen' in totaal 20.000 bomen geplant bij melkveebedrijven in Utrecht, Overijssel en Friesland. In de buurt van Menaam, Friesland, plantte een groep van 12 melkveehouders bijna 3 kilometer (voeder)hagen aan op hun percelen. Jan en Johanneke van Woudstra's Pleats zorgde voor de organisatie en Living Lab Friesland financierde het inheemse en autochtone plantmateriaal van stichting Heg & Landschap.

Melkveehouders rondom Menaam (FR) planten bijna 3 kilometer aan voederhagen voor koe, biodiversiteit, klimaat en landschap.

Doel van het project 'Boeren met Bomen' is om collega melkveehouders te inspireren en motiveren om (voeder)bomen- en hagen aan te planten, die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van de koeien, maar ook voor biodiversiteit, klimaat, een fraai landschap en een gezonde bodem. Met dit doel voor ogen zijn melkveehouders Bloemenweidemelk, de Melkbrouwerij en Woudstra's Pleats, samen met kenniscentrum VKON, in het project 'Boeren met Bomen' afgelopen jaar van start gegaan.

Door middel van open bedrijfsbezoeken, inspiratie- en ontwerpsessies nemen de drie boeren hun collega's mee op de weg die zij hebben gelopen om tot het aanplanten van (voeder)bomen en -hagen te komen. Ze begeleiden de boeren in het kiezen van de juiste boomsoorten die passen bij het (oogst)doel, de grondsoort, het landschap en de behoefte van de koeien.

De komende twee jaren blijven de Boeren met Bomen, gefinancierd vanuit de SABE regeling demonstratiebedrijven, actief om meer melkveehouders te begeleiden in het aanplanten van voederbomen.

Voor meer informatie:
Marlies Immink
VKON B.V.
0546 890060
m.immink@vkon.nl  
www.boerenmetbomen.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.