Provincie Gelderland wil ruimte bieden voor natuurinclusieve biologische kringloopboerderij in Halle

De gemeente Bronckhorst wil een kleinschalige grondgebonden, circulair en biologische veehouderij aan de Halsedijk te Halle de mogelijkheid bieden om door te groeien naar een bedrijfsmatige natuurinclusieve kringloop-boerderij. Omdat de activiteit in strijd is met de huidige woonbestemming moet het bestemmingsplan worden aangepast. Dit is nu niet mogelijk omdat het initiatief niet voldoet aan de voorwaarden in onze Omgevingsverordening voor nieuwvestiging van een grondgebonden veehouderij (artikel 2.28). Daarvoor wordt de medewerking van de provincie Gelderland gevraagd.

De gemeente vraagt aan Gedeputeerde Staten om ontheffing van deze instructieregel door toepassing te geven aan de experimenteerbepaling (artikel 1a.5). De gemeente en de initiatiefnemer tonen aan dat de economisch rendabele, 100% biologische en circulaire kringloopboerderij positief kan bijdragen aan de provinciale ambities en doelstellingen op het gebied van landbouw, biodiversiteit, natuur, landschap en leefbaarheid van het buitengebied. Het initiatief heeft potentie om uit te groeien als voorbeeld van een kleinschalig, economisch rendabel landbouwsysteem dat optimaal beheer van natuurlijke hulpbronnen duurzaam integreert in bedrijfsvoering, inclusief zorg voor ecologische functies en de biodiversiteit op en om het bedrijf. Om die redenen willen Gedeputeerde Staten in principe meewerken aan het verzoek van de gemeente Bronckhorst en worden Provinciale Staten in de gelegenheid gesteld zienswijzen en bedenkingen over het voorlopige besluit in te dienen.

Bron: Provincie Gelderland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.