Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skal moet ontnemen bio-certificaat Graanhandel P. van Schelven heroverwegen

"Ik ben onterecht voor leugenaar en fraudeur uitgemaakt"

Tholen - Afgelopen dinsdag 16 april heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak gedaan in de zaak van Graanhandel P. van Schelven. Het beroep van de graanhandel tegen de toezichthouder Skal is gegrond verklaard. Het CBb oordeelt dat het intrekken van het certificaat voor biologische producten (decertificering) voor twee uit Rusland ingevoerde partijen zonnebloempitten en een partij maïs terecht is, maar de decertificering van vijf andere partijen zonnebloempitten niet. Skal mocht het biocertificaat van de graanhandel niet definitief intrekken en moet binnen 8 weken opnieuw een besluit nemen op het bezwaar tegen die intrekking.

Alle zwaarwegende besluiten zijn door het College vernietigd, bevestigt Arie van Schelven vanmorgen. "Op de vier decertificeringen die aangehouden zijn kan je Van Schelven niks verwijten. Ik ben onterecht voor leugenaar en fraudeur uitgemaakt en Skal had de intrekking van het biocertificaat niet mogen publiceren. Skal heeft nu 8 weken om dit alles op te lossen. Daar staan we nu."

Arie van Schelven

Arie geeft aan nooit aan zichzelf getwijfeld te hebben. "We zijn een gerespecteerd handelshuis, iedereen mag mijn naam horen. Ik ben een gerespecteerd handelaar, net als mijn vader, mijn opa en zijn vader. We staan sinds 1890 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, als 92ste bedrijf. We zijn ons altijd bewust geweest van het feit dat je registratie en bestuur nodig hebt. Het steekt dat degenen die je altijd hebt ondersteunt je zo enorm te kijk zet. Ik heb altijd naast de Skal gestaan en de kar getrokken, zoals ik dat ook voor onze gehele branche doe. De structuur en regelgeving is binnen Nederland niet goed ingericht, is ook niet met de intentie geschreven zoals deze door Skal wordt toegepast. Een ambtenaar mag deze autonome macht niet hebben."

De eerste zaak dateert van december 2018, geeft Arie aan. "Vanaf dat moment heeft de Skal stelling tegen ons ingenomen en meerdere decertificeringen en besluiten doorgevoerd tot ze zich uiteindelijke gerechtigd voelden onze licentie in te trekken. De Skal heeft zich laten voeden door gemanipuleerde informatie zonder horen en wederhoren toe te passen. Degene die het besluit tot decertificeren neemt, beoordeelt ook het schriftelijk bezwaar van de markdeelnemer. De hoorzitting is een farce waarbij je alleen met Ja en Nee mag antwoorden of je de inhoud van het besluit goed hebt begrepen. Hier keurt de slager zijn eigen vlees en de enige optie die je rest is een gang naar het CBb, zoals bij wet is bepaald. Het schriftelijk bezwaar en hoorzitting is met de intentie opgesteld juist de gang naar het CBb te voorkomen. Dan stel ik me de vraag als ik het besluit van Skal had geaccepteerd, hadden ze dan ook mijn licentie ingetrokken? Ik denk van niet, feitelijk ontneemt de Skal hiermee het recht welke in onze grondwet is vastgelegd je je tegen een bestuurbeslissing te kunnen verdedigen."

De volledige uitspraak van het CBb is hier te raadplegen.

Voor meer informatie:
Arie van Schelven
Graanhandel P. van Schelven
Oudelandsedijk 10a
3244 LR Nieuwe Tonge
0187 652063
a.vanschelven@schelven.nl
www.schelven.nl