Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Gall, IFOAM Organics Europe:

"Europees Parlement bevordert biologische plantenveredeling met stemming over nieuwe PRM-wetgeving"

De stemming van gisteren (woensdag 24 april) in het Europees Parlement over de wetgeving inzake plantaardig reproductiemateriaal kan volgens IFOAM Organics Europe bijdragen aan een evenwichtige regelgeving en een gunstig klimaat voor de biologische plantenveredeling. De leden van het Europees Parlement hebben ingestemd met de meeste amendementen die zijn voorgesteld in het rapport van het 'Committee on Agriculture and Rural Development' en erkennen de belangrijke rol die zaden en zaaddiversiteit spelen voor een gezond voedsel- en landbouwsysteem.

Eric Gall, adjunct-directeur van IFOAM Organics Europe, zegt: "Ons voedselsysteem moet veerkrachtig zijn. Deze herziening van de EU-zaadwetgeving heeft de potentie om de broodnodige genetische diversiteit te herintroduceren en kan een eerste stap zijn om ervoor te zorgen dat biologische veredelaars en boeren toegang hebben tot plantaardige biodiversiteit - met name door de regels voor de registratie van zaadvariƫteiten aan te passen. Dit zal agrobiodiversiteit mogelijk maken en ervoor zorgen dat plantgenetische hulpbronnen niet geconcentreerd worden in de handen van slechts een paar grote spelers."

Aangezien biologische telers geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen en slechts een beperkte hoeveelheid meststoffen gebruiken, hebben ze Plant Reproductive Material (PRM) nodig, zoals zaden en zaailingen, die specifiek gekweekt zijn om goed te presteren onder biologische omstandigheden. Hierdoor hebben ook alle andere boeren toegang tot een breed scala aan PRM.

De regelgeving voor de productie en het verhandelen van plantaardig teeltmateriaal is volgens IFOAM Organics Europe een belangrijk onderdeel van de Green Deal van de EU. Het is met name belangrijk in het kader van de doelstelling van de Farm to Fork-strategie om de biologische productie te stimuleren en ervoor te zorgen dat in 2030 25% van het landbouwareaal in de EU biologisch wordt beheerd.

Voor meer informatie: www.organicseurope.bio

Publicatiedatum: