Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische melkveehouder Rozemarijn Karsemeijer:

"Mijn ouders zagen dat je met biologisch kiest voor de positieve richting"

Rozemarijn Karsemeijer is net klaar met omschakelen. Ze is nog niet fulltime aan de slag als biologische melkveehouder en haar ouders zitten nog in het bedrijf. Als ze de boerderij later overneemt dan is ze de zesde generatie. Ze moest haar ouders overtuigen van de stap naar bio. “Ze stonden er in het begin helemaal niet voor open toen ik met mijn ideeën thuis kwam. Via mijn studie op de landbouwuniversiteit in Wageningen kwam ik in contact met biologische boeren en raakte ik geïnspireerd. Ik vond het bij onze bedrijfsvoering passen en daarnaast richt je je op de toekomst door te stoppen met bestrijdingsmiddelen en kunstmest.”

Biologische melkveehouder Rozemarijn voor de Sterrenschans. Foto: Pieter van den Boogert. 

Het duurde vijf jaar voor haar ouders echt overtuigd waren. Wat trok ze over de streep? Niet perse het financiële plaatje geeft Rozemarijn aan. “We moesten sowieso investeren want de stal was verouderd. Dus de vraag was hoe we dat dan terug gingen verdienen; met opschalen of door biologisch te worden.” Een berekening liet zien dat de tweede oplossing niet perse de beste was. “Mijn ouders raakten toch overtuigd, maar dat had vooral te maken met de vrijblijvende adviseur die ons alles over biologisch worden vertelde. Ze zagen hoeveel mogelijkheden biologisch heeft. Dat de prijs en de markt positief veranderen en dat je kiest voor een positieve richting. Uiteindelijk moet ik het gaan doen dus mocht ik ook kiezen, maar ik vind het knap hoe mijn ouders zich bewogen van onzekerheid naar enthousiasme.”

Toen het melkveebedrijf het omschakelproces startte en daarvoor een omschakelkrediet afsloot, adviseerde Triodos Bank het dak van de stal meteen vol te leggen met zonnepanelen. “Daar had ik zelf niet aan gedacht”, zegt Rozemarijn. “Je wilt niet perse nog meer lenen, maar het bleek al snel een heel verstandige zet.”

Inmiddels is het grasland van de boerderij gewend aan biologische mest. Maar in het begin was dat anders. “Het was treurig hoe laag de eerste grasopbrengst was, al kwam dat deels door de droogte”, vertelt Rozemarijn. “We moesten gras aankopen terwijl de kosten voor het biologische voer ook hoger zijn. Toch hadden we hier rekening mee gehouden en gaat het nu goed. De volgende stap is de kaas in de winkel ook biologisch te verkopen.”

Rozemarijn is een van de boeren die Triodos Bank financiert met een speciaal omschakelkrediet. In dit artikel op hun platform lees je meer over hoe boeren dit doen, maar ook wat er nu nog meer gaande is om ons voedselsysteem te veranderen. Klik hier om verder te lezen.

Bron: Triodos Bank

Publicatiedatum: