Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Devreese, Organic Goatmilk Coöperatie:

"Onze geitenhouders willen biologisch blijven"

Tholen - Ondanks een afwachtende markt, fors gestegen productiekosten en veranderende regelgeving zijn biologisch geitenhouders niet al te negatief gestemd. Terwijl er in Vlaanderen signalen zijn van terugschakelende boeren, ziet de Organic Goatmilk Coöperatie dat in Nederland vooralsnog niet gebeuren.

Johan Devreese en Jan van Tilburg tijdens de Biobeurs.

Consument terughoudend
“De geitenhouders die bij ons zijn aangesloten willen biologisch blijven en zij denken daar ook de maatschappelijke steun voor te krijgen. Zij willen aan de coöperatie blijven leveren en daar zijn we blij mee”, zegt secretaris Johan Devreese. Wel ziet Devreese terughoudendheid aan de vraagkant. “Met onze producten zitten we in het dure segment. De consument is terughoudend en dus maken we qua melkvolume een pas op de plaats.”

“In 15 maanden zijn de productiekosten van geitenmelk tussen de 12 en 15% omhoog gegaan. Dat kunnen we zeker niet helemaal doorrekenen in de prijs. Je ziet dat ook de biologische melkveehouders te maken hebben met oplopende kosten, maar zij hebben ervan geprofiteerd dat de reguliere melkprijs hoog was. Zij hebben daardoor hun overschotten haast voor een zelfde prijs in het gangbare circuit kunnen afzetten.”

Lammerpoeder
Een andere uitdaging waar de biologisch geitenhouders mee te maken hebben, is dat het lammerpoeder vanaf 1 januari dit jaar geen plantaardig vet en synthetische vitamines meer mag bevatten. “Daarvoor zoeken we nog naar oplossingen. Wat nu gebeurt is dat er voor food-kwaliteit afgewaardeerde batches melkpoeder worden teruggekocht van de poederklanten. Deze zijn bruikbaar als dierenvoeding. Het is een mogelijk alternatief. Is de poeder afgewaardeerd van food naar feed, dan is het betaalbaar, maar zo niet, dan wordt het te duur.”

Vlak voor de Biobeurs lanceerde OGC deze video om de coöperatie in beeld te brengen.

Kansen
De meeste melk wordt verkaasd tot zachte of halfharde kaas. De laatste vijf jaar wordt ook een belangrijk gedeelte van de melk verwerkt tot zuigelingenvoeding voor de Europese en internationale markt. “Dat geeft meer stabiliteit in de afzet." Er liggen nog meer kansen voor de afzet van biologische geitenmelk. “In de retail zouden onze producten wel bekender mogen worden. Daarnaast zouden we kunnen uitbreiden met drinkmelk, yoghurt en kwark. Dat zou dan echt iets zijn voor de natuurvoedingswinkels.”

Voor meer informatie:
Johan Devreese 
Organic Goatmilk Coöperatie
+32 (0) 473 39 26 70
info@organicgoatmilkcooperatie.nl
www.organicgoatmilkcooperatie.nl