Jordi van den Bosch, Freeland Organics:

"We verwachten veel toekomst in bio"

Tholen - "Bio wordt steeds aantrekkelijker en met de nieuwe BV willen we ons compleet focussen op de biologische markt", verklaart Jordi van den Bosch, sinds 1 januari Algemeen Directeur bij Freeland de nieuwe bio loot, Freeland Organics, die aan het bedrijf is toegevoegd. "Op afgelopen jaar na, zien we elk jaar weer een mooie groei in biologische handel. We verwachten dat daar heel veel toekomst in zit, zeker ook omdat consumenten zich steeds bewuster zijn van wat zij eten en gericht zijn op gezondheid, waardoor er meer vraag is naar onbewerkte groenten en het aandeel bio in de retail zal toenemen. We hopen met de vollegrondsgroenten een mooie stap te maken en een vaste speler te worden op de bio-markt."

Duitsland en Scandinavië
Die groei ziet Freeland Organics, dat in heel Europa actief is met de handel in voornamelijk vollegrondsgroenten, voornamelijk in Duitsland en Scandinavië. "Vooral Denemarken en Duitsland zijn vooruitstrevend qua bio-handel. We merken daar veel vraag vanuit de retail." Freeland ziet vooralsnog de gevolgen van de economische tegenwind niet terug in de afzet. “Wij werken veelal vanuit vraag, waardoor de afzet op basis van verschillende invloeden, zoals bijvoorbeeld weersomstandigheden of politieke invloeden, ieder jaar anders is." Wel merkt Jordi dat de prijzen van telers en transporteurs stijgen, waardoor sommige afnemers de keuze maken om een stapje dichter bij de bron aan te kopen en daarmee wat te besparen. "Het zijn vooral de telers die het er pittig mee hebben. We proberen zo veel mogelijk af te nemen om er zo samen uit te komen."

Balans
Overigens streeft Freeland Organics ernaar om naast de daghandel ook meer vanuit een vaste basis te werken, zowel waar het afzet betreft, maar zeker ook in de teelt. Jordi ziet dat dit bij biologische producten belangrijk is. "Voor onze import leggen we qua teelt ruim van te voren afspraken vast. Maar in bio proberen we ook lokaal steeds meer vaste afname aan vast aanbod te koppelen, omdat naast uien, het aanbod in biologische vollegrondsgroenten af en toe gering kan zijn, doordat het wat vatbaarder is voor klimatologische invloeden. We zoeken een balans tussen vaste afname en daghandel."

Naast pompoenen nemen uien een prominente plaats in binnen het assortiment van vollegrondsgroenten van Freeland Organics.

Lokaal en import
Binnen de vollegrondsgroenten nemen de uien en de pompoenen een prominente plek in het assortiment van Freeland Organics in. Zoveel als mogelijk neemt het handelshuis deze producten af van lokale telers in Nederland en Duitsland. Op het moment dat er een gat ontstaat tussen de Nederlandse bewaaruien en de nieuwe oogst plantuien, wijkt Freeland Organics uit naar Egypte voor de aankoop. Overigens geeft Jordi aan dat er voor de Hollandse bewaaruien wat uitdagingen staan te wachten, omdat vroegtijdig ontspruiten wordt verwacht en de grotere maten achterblijven door de droogte afgelopen zomer.

Freeland ziet een toenemende interesse in pompoenen.

Hokkaido
Op het gebied van pompoenen ziet Jordi een toenemende interesse van supermarkten en ook in maaltijdpakketten vindt de pompoen gretig aftrek. "Je ziet Hokkaido meer terugkomen in het groentenschap en dat is de reden dat we ons meer op die pompoen willen richten. We willen daar ons steentje aan bijdragen." Ook hier geldt dat Freeland de Egyptische pompoenen pas importeert als de lokale pompoen niet meer beschikbaar is. "Zolang het seizoen Nederlandse en Duitse Hokkaido biedt, nemen we die af en daarna stappen wij erin met importpompoenen." Daarbij merkt Jordi op dat import uit Egypte een andere manier van werken met zich mee brengt doordat communicatie, documenten en certificaten bij tijden wat langer op zich kunnen laten wachten.

Toch ziet Freeland dat vooral die certificaten een steeds belangrijkere rol spelen binnen de biologische handel. "Afnemers willen weten waar producten vandaan komen en wie het geproduceerd heeft. Daar merk je een trend in: er is meer aandacht voor herkomst en de producent."

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Freeland Organics
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
+31 591 670570
jordi@freeland.nl
www.freeland.nl
www.freelandorganics.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.