Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hansketien staat na verhuizing weer op de kaart

Tholen - Biologische geitenboerderij Hansketien is onlangs verhuisd van Drenthe naar Groningen. Na een lange moeizame periode zijn de eigenaren klaar voor een nieuwe start. “We staan weer op de kaart”, zegt een opgeluchte Liesbeth Brands-Hospers. Hansketien is met de grote kudde biologische gehoornde geiten uniek in Nederland. Het afgelopen jaar werd er druk gezocht naar een plek om de boerderij voort te zetten. Die nieuwe plek werd gevonden in Pieterburen.

Nog maar net verhuisd en toch alweer op de Biobeurs: Liesbeth Brands-Hospers met Poppe Braam van Did-It en Filien de Vries en Famke Nijdam, die allebei als stagiaire werken bij Hansketien.

Twee groepen geiten
De nieuwe boerderij werd overgenomen inclusief de geiten die er al stonden. Die worden in overleg met Skal nu omgeschakeld naar biologisch. De geiten moeten langzaam wennen aan het nieuwe voer. “Het is alsof ze altijd witbrood hebben gegeten en nu krijgen ze volkorenbrood. Dat doen we in kleine stapjes.” Liesbeth vertelt dat er veel is nagedacht wat de beste manier was om de gangbare geiten te integreren in de biologische bedrijfsvoering van Hansketien. “We wilden niet omschakelen naar gangbaar, want als je dat doet, kun je niet meer terug. De geiten verkopen ging ook niet, want dat zou gevolgen hebben voor de vergunning. Gelukkig staan er twee stallen, zodat we de biologische en gangbare geiten gescheiden kunnen houden. We hebben wel een nieuwe melktafel en moeten timmeren en we hebben een aparte melktank neergezet om de twee stromen gescheiden te houden.”

Tevreden geiten
De verhuizing van de geiten verliep soepeler dan verwacht. “Geiten zijn gevoelige dieren en we hadden er rekening mee gehouden dat 10 procent van onze geiten zou uitvallen. Dat viel alles mee. We hebben ons best gedaan om hen zo goed mogelijk op de verhuizing voor te bereiden. Monique is heeft de nieuwe boerderij heel goed in zich op genomen en heeft daarna aan de geiten verteld hoe het eruit zag. We geloven dat geiten beelddenkers zijn.”

Naoberschap
Liesbeth en Monique kregen veel steun uit het dorp toen bleek dat het bedrijf in Mantinge verkocht moest worden. “En dat terwijl we er pas vier jaar zaten. Een gangbare boer uit het dorp bood aan te helpen met het verhuizen. Qua landbouw zijn we het niet met elkaar eens, maar we blijven wel allebei boeren en dat geeft toch onderling begrip. Iedereen dacht met ons mee. Dat is pas echt naoberschap.”

Inmiddels worden er weer volop lammetjes geboren in Pieterburen. Zij blijven de eerste periode bij de moeder in het kraamhok. Na een paar dagen zijn ze oud genoeg om de moeder te herkennen en gaan ze in de kudde. Daar blijven ze bij hun moeder drinken.

Bed & Breakfast
De nieuwe boerderij is een voormalige zorgboerderij, inmiddels omgetoverd tot bed & breakfast. Dit jaar zullen bezoekers veel lammetjes zien. “De afgelopen jaren hebben we onze geiten niet laten dekken, omdat de toekomst van het bedrijf onzeker was. Nu zullen er weer veel lammetjes komen. Die laten we bij de moeder, want die heeft meer tijd voor de zorg voor dan wij.”

Gasten kunnen zich aanmelden voor het ‘geitenarrangement’. Dat houdt in dat ze na een boerenontbijt mogen helpen bij het melken en voeren van de geiten. “Het is heel leuk om mensen uit te leggen hoe het bijvoorbeeld zit met de rangorde tussen de geiten. Mensen komen op deze manier echt in contact met het boerenleven en dat is heel waardevol."

De grote boerderijwinkel draagt daar ook aan bij. “We verkopen producten van twee biodynamische tuinders, een schapenboer en een melkveebedrijf uit de omgeving. We hebben er nu weer zin in om nieuwe dingen op te pakken, zoals het maken van droge worst van bokkenvlees.”

Voor meer informatie:
Geitenboerderij Hansketien

Liesbeth Brands-Hospers en Monique Hospers-Brands
Broeksterweg 24
9968 TJ  Pieterburen
06 45 65 9216
[email protected]
www.hansketien.nl