Melkveehouders gezocht voor onderzoek naar effect van kruidenrijk grasland

Voor het driejarige project BioDiverseMelk is men op zoek naar melkveehouders die mee willen doen in een onderzoek naar het effect van kruiden in grasland op de melk en mestsamenstelling van Holstein koeien.

BioDiverseMelk
Veel melkveehouders zetten kruiden in grasland in, ten gunste van meer biodiversiteit en natuur inclusieve landbouw. Naast positieve effecten op biodiversiteit biedt de inzet van kruiden kansen om via bioactieve stoffen die aanwezig zijn in kruiden een positieve bijdrage te leveren aan diergezondheid, emissiereductie en bodemkwaliteit. Het toepassen van kruiden in grasland en rantsoen kan ook van invloed zijn op de samenstelling en de kwaliteit van melk doordat de bioactieve stoffen en/of de metabolieten hiervan de melk bereiken. Er is al veel kennis over de werking van kruiden, maar er is onvoldoende kwantitatieve en integrale kennis om de positieve eigenschappen van kruiden optimaal te benutten ten gunste van bodem, dier, emissiereductie en melkkwaliteit. Hierdoor kan de inzet van kruiden nu nog moeilijk economisch verwaard worden. Binnen het 3-jarige project BioDiverseMelk wordt hier onderzoek naar gedaan.

Gezocht
Voor onderzoek naar het effect van kruiden in grasland op melk-, urine-, en mestsamenstelling zijn we op zoek naar gangbare melkveehouderijen die momenteel kruidenrijke graslanden inzetten in de bedrijfsvoering en gangbare melkveehouders die nog geen kruidenrijke graslanden inzetten. Voor bedrijven met kruidenrijke graslanden is men specifiek op zoek naar bedrijven die meer dan 15% kruiden in de kruidenrijke beweidbare percelen hebben staan. Voor melkveehouders die nog geen kruidenrijke graslanden inzetten wordt er gezocht naar bedrijven die in de beweidbare percelen minder dan 5% kruiden hebben. Voor beide groepen zoekt men 8 melkveebedrijven. Daarnaast wordt er ook gezocht naar 6 biologische melkveebedrijven met of zonder kruidenrijke percelen.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Verantwoorde Veehouderij


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven