"Zijn hoge telersprijzen voor bio-mandarijnen houdbaar?"

De biologische clementine- en mandarijnenteelt is momenteel in volle overgang van het eerste naar het tweede deel van het seizoen. Van de Clemenules blijven er nog maar enkele partijen over voor verkoop, want er is ruim 30% minder opbrengst geweest dit jaar. Maar ook de aanvoer van Clemenvilla, een ras dat na Clemenules op de markt wordt gebracht, valt lager uit door problemen met de Alternaria-schimmel. Vanaf nu worden rassen als Nadorcott, Tango, Orri of Murcott geoogst en de prijzen liggen hoger dan vorig seizoen. 

"Op dit moment schakelen we over op rassen met prijzen die tussen de 30 en 40% hoger liggen. Dat is niet weinig en we weten nog niet goed hoe de markt daarop zal reageren", zegt Alberto Torres van Citruslandia, een Valenciaanse bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en afzet van biologisch citrus. 

"De eerste partijen van biologische Nadorcotts en Tango’s zijn al verkocht. De startprijzen liggen alvast hoger dan vorig seizoen. Vorig jaar werd voor biologische Nadorcotts gestart met telersprijzen van
€ 0,95 per kilo, maar door de recordopbrengst wereldwijd daalde het prijsniveau uiteindelijk tot onder de € 0,55 per kilo. Dit jaar wordt er van start gegaan met gemiddeld € 1,10-1,15 per kilo", vertelt de teler en handelaar.

Volgens Alberto Torres zou het tweede deel van het mandarijnen-seizoen heel anders kunnen verlopen dan het eerste. "De afgelopen tien tot vijftien jaar zijn er praktisch geen rassen voor de eerste seizoenshelft, zoals Clemenules, aangeplant. Er zijn zelfs percelen gerooid door de druk van het aanbod en de lage prijzen. Maar in een seizoen met lage opbrengsten, zoals we dit jaar hebben gekend door weersomstandigheden en plaagdruk, heeft dat wel geleid tot goede prijzen voor het kwaliteitsfruit."

"Aan de andere kant is het biologische areaal van Nadorcott en Tango in slechts een paar jaar tijd aanzienlijk gegroeid, niet alleen in Spanje, maar ook in Italië, Turkije, Griekenland en Egypte. Hoewel de gemiddelde opbrengst dit jaar lager uitvalt vergeleken met vorig seizoen, zal het bio-aanbod in het hele Middellandse Zeegebied op peil zijn dankzij de vele nieuwe gecertificeerde percelen", voegt hij eraan toe.

"Maar met zulke hoge telersprijzen en met het economisch pessimisme door de energiecrisis en de inflatie, die al heeft geleid tot een daling van de afzet van biologische producten met zo'n 20%, rijst de vraag: zijn de huidige hoge telersprijzen voor mandarijnen wel houdbaar? Zullen we ze met hetzelfde gemak en tegen de prijzen van kwaliteitsfruit van het eerste deel van het seizoen kunnen verkopen? Het baart mij toch zorgen", zegt Alberto Torres.

Voor meer informatie:
Alberto Torres
Citruslandia S.L.
C/ Vicente Sancho Tello, 23-B
46021 Valencia (Spanje)
Tel: +34 609588939
alberto2@goldfinger.com
fsanchis@goldfinger.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven