Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen

Tholen - De biologische varkenshouders en pluimveehouders in België bevinden zich in een crisis. De voederprijzen zijn in het afgelopen jaar enorm gestegen en naast de toch al oplopende kosten van onder meer energie is dat voor de veehouders een enorme tegenslag. Het verzoek om crisissteun dat BioForum bij de minister indiende, werd helaas afgewezen.

"Het zijn de persoonlijke verhalen die me het meest raken", zegt Laura Van Vooren van BioForum. "Het is heel schrijnend om te horen over de stress die de mensen ervaren. De boeren leven in onzekerheid, niet wetend hoelang dit gaat duren. Ondertussen moeten ze wel nu beslissingen maken. De boeren zijn altijd de laatste in de keten die iets kunnen veranderen en om hun kosten te kunnen doorrekenen."

Foto: Unsplash

Voederprijzen blijven stijgen
Zo'n anderhalf jaar geleden kwamen bij de Vlaamse sectororganisatie de eerste geluiden binnen van varkens- en pluimveehouders over voederprijzen die maar bleven oplopen, terwijl de prijzen van eieren en vlees niet meestegen. "De hoge voederprijzen zijn het grootste probleem. Momenteel bestaat de productieprijs van varkensvlees voor 75 procent uit de voederkosten. Maar daarnaast zijn er ook de hogere energiekosten, zoals dat ook in andere sectoren speelt."

Dat de algemene vraag naar biologische producten is gedaald door de inflatie waardoor consumenten prijsbewuster kiezen, helpt ook niet mee. "Ik begrijp ook dat supermarkten de eierprijs niet met 75 procent kunnen laten stijgen om de producenten te helpen, want als de eieren niet verkocht raken, daar helpen we ze ook niet mee vooruit. Wij proberen vooral te zorgen dat het probleem voor iedereen in de keten duidelijk is en we roepen iedereen op om te doen wat ze kunnen", zegt Laura.

Afbouwen en terugschakelen
Terwijl BioForum haar best doet om alle partijen in de keten te verenigen, zoeken sommige veehouders de oplossing in het afbouwen van hun bedrijf. "Varkenshouders zijn nu aan het kijken om minder dieren te houden. Dat wil zeggen dat er minder zeugen geïnsemineerd worden en dat er momenteel ook zeugen vertrekken zodat ze de hoeveelheid dieren op het bedrijf afbouwen. Dat zijn maatregelen die pas over zes maanden effect zullen hebben, gezien de cyclus van een vleesvarken. We zien dat er nu nog altijd veel vleesvarkens op de markt zijn."

Dan zijn er ook nog veehouders die terug willen naar gangbare veehouderij. "In de varkenssector is terug omschakelen helemaal niet mogelijk, omdat de inrichting van een biologische varkensstal zodanig verschillend is van een gangbare stal dat terugschakelen geen optie is. Als pluimveehouders hun stallen dicht houden, wat nu natuurlijk sowieso moet vanwege de vogelgriep, dan is het makkelijker om terug te gaan naar gangbare bedrijfsvoering."

Zonder kleerscheuren
Hulp van de Vlaamse overheid lijkt ver weg. BioForum kreeg antwoord van de minister dat er geen crisissteun gaat komen. "Wij hopen nu dat zoveel mogelijk landbouwers deze crisis zonder kleurscheuren doorkomen. Europa wil graag meer bio en tussen de tijd waarin die oproep is gedaan en nu, is de situatie veranderd. Toch ik denk dat het nog altijd in belang is van de samenleving dat de biologische landbouw er is. Het heeft vele voordelen, onder meer wat betreft dierenwelzijn. Maar de biologische landbouw gaat nu wel door een heel moeilijke periode."

Voor meer informatie:
BioForum
+323 286 92 78
info@bioforum.be
www.bioforum.be