Dankzij een nieuw innovatief stalsysteem kunnen zeugen nu ook met hun biggen buiten op de wei rondlopen. Biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is de eerste met zo'n stal.
Vlaamse bio-boer José Metsu installeert stal als eerste in Vlaanderen. © Sophie Nuytten
Biologische varkens hebben altijd toegang tot een buitenloop, maar een nieuw buitenhutsysteem maakt het nog diervriendelijker voor zeugen met biggen. De bestaande kraamhutten zijn vaak klein en kunnen zo stress veroorzaken bij de dieren. De belangrijkste oorzaak van sterfte van biggen is gelinkt aan de beperkte ruimte: de zeug kan bij het neerliggen haar biggen verpletteren. In de innovatieve buitenhut beschikken de biggen over een aparte warme kruipruimte. Ze zoeken die warmte op en zijn daardoor veilig voor verplettering. De zeug kan door de grotere ruimte bovendien meer natuurlijk moedergedrag vertonen en beter contact leggen met haar biggen. De boer kan dan weer rechtstaan in de mobiele buitenhut. Zo bezorgt hij minder stress aan een zeug die aan het spenen is en is hij zelf ook veiliger voor haar verdedigingsgedrag. Bovendien is dit nieuwe stalsysteem makkelijk te verplaatsen wanneer de wei rust nodig heeft.
Het nieuwe buitenhutsysteem in de weide. © Sophie Nuytten
Varkenshouder José Metsu is tevreden: "Dit nieuwe systeem is goed voor de dieren. Wat ook leuk is dat de klanten die hier vleespakketten komen halen de dieren zo ook te zien krijgen op de wei."
Voorloper op dierenwelzijn
De buitenhut kwam er dankzij het Europese project PPILOW, waar BioForum vzw mee uitvoerder van is. Dit project onderzoekt hoe de biologische sector, die al heel sterk inzet op dierenwelzijn, daar nog stappen in vooruit kan zetten, met name bij biologische varkens en kippen. Liên Romeyns, projectverantwoordelijke bij BioForum vzw: "De biologische sector wil blijven zoeken naar innovaties die het dierenwelzijn verhogen en op die manier nog meer aansluiten bij de biologische principes. Bovendien worden experimentele innovaties binnen het project direct in de praktijk toegepast. Door die resultaatgerichte aanpak is de impact van dit soort innovaties ook meteen groter."
Voor meer informatie:
Liên Romeyns
BioForum
+32 (0)485299832
[email protected]
www.bioforum.be
José Metsu
De Vleterbeek
+32 (0)474265747
[email protected]