Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BD-boerderij De Nije Mieden en slager leveren lokaal vlees van het Akkrumer Goedland

Een biodynamische boerderij van het Akkrumer Goedland gaat vleesproducten verkopen met Slagerij en Worstenmakerij Spijkerman. Dit gebeurt volgens het 'van kop tot kont' principe: wanneer er een dier geslacht wordt, mag er niets verloren gaan. Hoe werkt het? Pas wanneer het hele rund besteld is, wordt het geslacht. "Wij zijn tegen verspilling en willen lokaal vlees goed en duurzaam in de markt zetten", aldus Henk Spijkerman.

Foto's: Janna van der Meer

Akkrumer Goedland
Het Akkrumer Goedland is een coöperatie in oprichting. Hierin werken een aantal boeren en andere bedrijven samen om Akkrum mooier en gezonder te maken. Eén van de betrokkenen is De Nije Mieden. Een biologisch dynamische boerderij ten zuiden van Akkrum. Binnenkort laten Douwe en Sjoerd Miedema, van De Nije Mieden, een os slachten en verwerken bij Slagerij Spijkerman.

Vleespakketten
Spijkerman maakt er twee soorten vleespakketten van. Een pakket met luxe entrecote, biefstuk, stoofvlees, droge worst en gehakt. En een pakket met hamburgers, gehakt en droge worst. Henk Spijkerman: "In ieder pakket zit droge worst, want een Friese droge worst van een biologische os geleefd in Akkrum, mag op geen enkele borrelplank ontbreken!"

Biodynamisch
Deze os is volgens biologisch-dynamische richtlijnen grootgebracht. Zijn moeder is een dubbeldoelkoe. Dat is een koe die voor melk én vlees gehouden wordt. De os heeft een poosje bij zijn moeder mogen zogen. Daarna scharrelde hij drie jaar zijn kostje bij elkaar in de natte veenweiden van de Miedema's. In de winter woonde hij op stal, heerlijk in het stro.

Kwaliteit
Het dier heeft nooit antibiotica gehad en zelfs geen ontwormingsmiddelen. Verder is deze os langzaam gegroeid, doordat hij geen krachtvoer heeft gehad, alleen gras uit bloemrijke weiden. Sjoerd Miedema: "Deze manier van omgaan met vee is beter voor het milieu én de kwaliteit van het vlees. Zo is de vetzuursamenstelling van grasgevoerde dieren gunstig voor de gezondheid. En zulk vlees is heel lekker!"

Lokaal
In de weilanden van De Nije Mieden staat bovendien het water hoog. Hierdoor wordt het veen behouden en komt er veel minder koolstof vrij. Dit is beter voor het klimaat. Tenslotte: het slachten gebeurt in een rustige omgeving. Het dier verblijft er eerst een nacht met wat hooi en water, zodat het ontspant en de stress uit zijn lijf is.

De pakketten zijn te bestellen via bestellen@slagerijspijkerman.nl.

Voor meer informatie: www.akkrumergoedland.nl

Publicatiedatum: