Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Groene Weg slagers starten met biologisch rundvlees uit Nederland

Na twee jaar geleden te zijn gestart met een keten van biologisch rundvlees uit Nederland, starten deze week slagerijen van De Groene Weg met de verkoop van biologisch rundvlees uit eigen regio. Hiermee is deze keten van De Groene Weg officieel rond en biedt het ook alle schakels, net als de andere ketens van de vleesleverancier, een eerlijke prijs en langetermijnperspectief. Hiermee speelt het bedrijf in op de groeiende behoefte aan biologisch rundvlees van Nederlandse herkomst en de behoefte bij biologische melkveehouders om hun kalveren biologisch te laten opgroeien en verwaarden.

Vergroten van de kennis
De Groene Weg werkt voor haar varkensvlees en lamsvlees in een gesloten keten met Nederlandse veehouders. De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de biologische kalveren in eigen land te laten opgroeien; een duidelijke behoefte onder Nederlandse biologische melkveehouders.

Omdat in Nederland de focus op melkveehouderij ligt en niet op het houden van vleesvee, is de kennis rondom het houden van vleesvee beperkt beschikbaar. De Groene Weg heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van deze kennis. Het bedrijf is hiervoor onder andere te rade gegaan bij experts in binnen- en buitenland. De verplichte weidegang in combinatie met de hoge grondprijzen, maakt het een financiële uitdaging om kalveren aan te houden tot slachtrijpe runderen. De financiële haalbaarheid wordt vergroot wanneer de dieren worden geweid op natuurgronden. Voor deze gronden geldt vaak een flink lagere prijs, maar daar staat tegenover dat deze gronden vaak een fors lagere voeropbrengst hebben met lagere voedingswaarden. Om voldoende vlees met de juiste kwaliteit op een acceptabel prijsniveau te kunnen leveren, speelt de genetica van het dier een belangrijke rol. Niet ieder ras is geschikt om op natuurgronden, kwaliteitsvlees te leveren.

Lokaal biologisch rundvlees met een goed verhaal
Het eerste vlees uit deze keten is afkomstig van Albert Hassink uit het Gelderse Veessen en wordt verkocht in de slagerijen van De Groene Weg in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Bas Derksen (De Groene Weg Nijmegen): ''Wij zijn heel blij met de stappen die De Groene Weg heeft gemaakt. Nederlandse herkomst van ons biologische vlees wordt steeds belangrijker voor onze klanten en het was jammer dat we dit nog niet konden aanbieden. Nu bieden we niet alleen rundvlees van topkwaliteit, maar kunnen we ook het prachtige verhaal van rundveehouder Hassink koppelen aan dit product.''

Opschalen biologische rundvlees keten
Daan Tomesen (ketenmanager De Groene Weg): ''Inmiddels hebben wij een aantal biologische rundveehouders gevonden met wie wij een samenwerking aangaan. Wij onderzoeken nu de mogelijkheid om samen met de aangesloten rundveehouders, onze eigen buitendienst en rundveehandelaren onze gezamenlijke kennis rondom biologisch rundvee te bundelen en verder uit te bouwen. Wij zijn er trots op dat wij de boeren waarmee we gaan samenwerken nu een langetermijnperspectief kunnen bieden voor hun biologische runderen.''

Voor meer informatie:
De Groene Weg
Den Sliem 1
7141 JE Groenlo
0544 473260
info@degroeneweg.nl
www.degroeneweg.nl

Publicatiedatum: