Het was een wonderlijk jaar bij Odin

"Zaterdagavond 24 december begint de Heilige Nachtenperiode, de periode tussen Kerstmis en Driekoningen", vertelt Merle Koomans van Odin. "Het is iets uit vroeger tijden, toen er nog met maan-maanden werd gerekend en er feitelijk 11 dagen en 12 nachten overbleven. Het werd onder andere de tijd tussen de jaren genoemd. Ontzettend intrigerend", vervolgt Merle. "Het zou namelijk zo zijn dat in deze periode de grens tussen hemel en aarde dunner is. De tip is om dan extra te letten op je dromen of gedachten waar je mee wakker wordt. Maar sowieso is deze tijd van het jaar natuurlijk een mooie periode om te reflecteren op alles wat gebeurt is en je gedachten te vormen over het komende jaar. Best een uitdaging als je net als wij bij Odin altijd druk en onderweg bent, maar wel een goed streven wat mij betreft. Even een ander tempo, even een iets andere hartslag."

Corona, oorlog en inflatie
"Als ik terug kijk op afgelopen jaar komt meteen het woord wonderlijk boven", aldus Merle. "Van lockdown naar oorlog in de Oekraïne. De waanzinnige kostenstijgingen op alle fronten. Omzetten in de hele biologische sector die steeds meer onder druk komen te staan. De corona-zomergolf zorgde voor veel stress in de roosters. We hebben zelfs winkels eerder moeten sluiten. En daar bovenop nog de personeelskrapte. Met name in onze logistiek heeft dat er bij Odin voor gezorgd dat het af en toe echt met horten en stoten ging", vervolgt ze. "Ook hebben we dit najaar en door een noodlottig ongeval en door ziekte afscheid moeten nemen van dierbare collega’s en dat was echt verdrietig."

Magische samenwerking met Claudy Jongstra
“Er waren gelukkig ook heel veel mooie dingen”, gaat Merle verder. “Nieuwe Odin-winkels, winkelverbouwingen, veel nieuwe Odin-leden, fijne samenwerkingen met leveranciers, groothandelsklanten, Bionext en de Caring Farmers. Maar ook op de valreep voor het einde van het jaar natuurlijk het actieplan biologisch van LNV met een mooie groeiambitie voor biologisch. Persoonlijk ben ik super trots op de samenwerking met kunstenares Claudy Jongstra”, vervolgt ze. “Dat we op Odin-boerderij De Beersche Hoeve de verfplant wede voor haar hebben mogen telen was echt bijzonder. De verwerking van de plant tot de blauwe kleurstof is magisch te noemen. Qua missie sluiten Odin en Claudy Jongstra helemaal op elkaar aan. Terwijl we toch in hele andere werelden werken. Zij in de kunst. Wij met de laarzen in de klei en voor de boodschappen zorgend. Een mooie ontmoeting en leuk dat we op donderdag 19 januari van 11.00-12.00 uur op de Biobeurs samen een workshop mogen verzorgen over de noodzaak en kansen van natuurlijke verfplanten!”

Wede-oogst op de Beersche Hoeve 2022 – foto van Heleen Haytema

Iedereen aan het breien met Demeter-katoen
“Ook bijzonder is de samenwerking met De Trollenwol in Driebergen, die dankzij Willem van Wijk is ontstaan. Ook daarmee is een nieuwe wereld voor ons open gegaan. Wij bieden prachtige breigaren van Demeter-katoen van Sekem aan. Een De Trollenwol heeft daar een mooi Sekem-breiboek bij gemaakt, met achtergrondinformatie over Sekem en patronen voor de gevorderde en beginnende breiers. Echt iets voor deze tijd van het jaar!”

Merle Koomans met het Sekem breiboek bij de kerstboom

Spannend jaar voor de boeg
“Vooruitkijkend verwacht ik een druk en spannend jaar”, besluit Merle. “Sowieso hebben we bij Odin veel plannen op stapel. We hebben ook echt zin in de live Biobeurs in januari. Maar de spanning zit hem natuurlijk in wat er in de ‘grote’ wereld gaat gebeuren en wat de gevolgen worden voor de omzetten en kosten. Het wordt scherp aan de wind zeilen en het zal hard werken worden voor weinig financieel resultaat vrees ik, maar daar zien we niet tegenop. We hopen dat iedereen om ons heen het hoofd boven water houdt, want er zullen zeker ook weer beter tijden komen, verwachten wij. Voor nu wens ik namens alle collega’s van Odin iedereen hele fijne kerstdagen, een goed begin van het nieuwe jaar en… hou je dromen in de gaten!”

Voor meer informatie:  
Odin
info@odin.nl
www.odin.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven