Denktank De Groene Weg voor verkleinen afhankelijkheid veevoer van ver

Om de afhankelijkheid van veevoer-ingrediënten van ver weg te verkleinen, is een door De Groene Weg opgerichte denktank begin dit jaar met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Experts vanuit verschillende disciplines hebben zitting genomen in deze denktank. Door de oorlog in de Oekraïne, en de mede daardoor enorm gestegen prijzen van grondstoffen en energie, is dit vraagstuk nog urgenter geworden. De denktank komt nu met een aantal aanbevelingen gericht op (biologische) varkenshouders en veevoerproducenten. In de vorm van zes praktijkvoorbeelden deelt De Groene Weg deze aanbevelingen op haar website.

Joost van Alphen zet al in op het werken met reststromen.

Denktank komt met concrete adviezen
De denktank is aan de slag gegaan met verschillende scenario's. Randvoorwaarde hierbij was dat alternatieven tenminste uit Europa dienen te komen en bij voorkeur niet concurreren met ingrediënten voor humane consumptie. De focus lag met name op eiwitrijke ingrediënten. De denktank levert concrete adviezen; het is uiteindelijk aan de veevoerproducenten en de varkenshouders zelf om hier actief mee aan de slag te gaan. In totaal heeft de denktank negen scenario's uitgewerkt, die deels op korte en grotendeels op langere termijn realiseerbaar zijn. Zes van deze scenario's zijn nu, in de vorm van praktijkvoorbeelden van aangesloten varkenshouders, te vinden op de website van De Groene Weg.

Beter benutten van reststromen
Het beter benutten van reststromen uit de biologische voedingsindustrie is een van de meest opvallende uitkomsten van de denktank. Denk aan restproducten uit de biologische broodproductie, maar ook producten als bierbostel, zuivelresten en tarwezetmeel. Allemaal geschikte producten om als voer voor de alles-etende varkens in te zetten. Joost van Alphen (lid van de denktank) zet al in op het werken met reststromen. Joost: "80% van het voer voor de dieren bestaat op ons bedrijf uit biologische reststromen." Hij ziet een verschil tussen de grote, economisch interessante reststromen die door de mengvoerindustrie worden opgepakt en de kleinere stromen. "Juist die kleine stromen zijn interessant voor biologische varkenshouders. Denk aan de reststromen van de kleine groenteverwerker of zelfkazende biologische melkveehouder. Die stromen zijn te klein voor volle vrachtwagens en gaan daarom juist vaak verloren. Maar ze zijn perfect voor de boer om de hoek." Van Alphen legt de vinger daarbij direct op de zere plek: 'Ze moeten elkaar wel weten te vinden."

Het sluiten van de kringloop door het benutten van reststromen
Allard Bakker, directeur De Groene Weg: "Het varken is natuurlijk een geweldig dier, juist omdat het direct kan bijdragen aan het sluiten van de kringloop. Door biologische reststromen in te zetten als veevoer voor onze biologische varkens, zorgen we er niet alleen voor dat we de beschikbaarheid van biologisch veevoer veilig stellen. We zorgen ook voor een duurzame oplossing door verspilling beter te benutten en daarmee de kringloop te sluiten." Naast het benutten van reststromen vind je op de website ook concrete tips om verspilling van veevoer tegen te gaan en advies voor boeren voor wie het mogelijk is om zelf eiwitrijke gewassen te gaan verbouwen. Daarnaast werkt de denktank actief aan oplossingen om voer in eigen keten te behouden en adviseren ze boeren over de verplichte certificaten voor vervoer van veevoer.

Voor meer informatie: info@degroeneweg.nl en www.degroeneweg.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven