Saskia Joha (Hoeve Kazan) doet mee aan de Kruiwagenmars

"Ik kom nu wel graag met een kruiwagen naar Den Haag om een bijdrage te leveren aan het bewustzijn dat de bodem de basis van alles is"

Saskia Joha van Hoeve Kazan doet mee aan de Kruiwagenmars in Den Haag op woensdag 12 oktober. "Ik ben mij zeer bewust dat wij het van de bodem moeten hebben. Toen ik het initiatief zag van de Kruiwagenmars op 12 oktober was ik meteen enthousiast om mee te doen. Ik ben niet in Den Haag geweest om te protesteren met een trekker. Ik kom nu wel graag met een kruiwagen naar Den Haag om een bijdrage te leveren aan het bewustzijn dat de bodem de basis van alles is. Hiermee ben je iets aan het opbouwen", vertelt Saskia.

Ze is van mening dat boeren het zelf moeten gaan doen, ieder op zijn eigen bedrijf en vanuit een intrinsieke interesse. "Je moet het niet doet omdat het moet van anderen maar omdat je het zelf wilt. Ik hoor vrienden, gangbare melkveehouders, nu klagen dat de kosten ineens zo hoog zijn doordat allerlei zaken te maken hebben met die met de dure energie. Wij voeren op ons bedrijf vrijwel alleen gras en wij hebben nu alleen hogere loonwerkkosten door de dure diesel. Duur krachtvoer en kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen raakt ons helemaal niet. Ik hoor gangbare collega's wel eens zeggen: 'Ja maar wij zijn ook al bijna biologisch'. Ik weet dat 'bijna' nog een behoorlijk traject is dat wij ook doorlopen hebben. Maar we zijn heel blij met de resultaten tot nu toe."

Scholieren uit Buitenpost die op de Aeres school zitten die gaan meedoen aan de Kruiwagenactie in Den Haag. Er worden deze week ook kruiwagens verzameld die met een vrachtwagen naar Den Haag gaan.

Over Hoeve Kazan
Hoeve Kazan is een vleesbedrijf met 35 hectare grond, waarvan 8 pacht en 27 eigendom. Ze doen veel aan weidevogelbeheer, alles is grasland met 55 Limousin koeien en 20 schapen, zuivere zwartbles. De boerderijwinkel heeft verkoop van rundvlees, schapenvlees en via inkoop van biologische collega's er is ook varkensvlees en kippenvlees.

Ze hebben nog een jong gezin met 2 meisjes van 5 en 7 jaar. Naast de boerderij hebben ze ook klussen buiten de deur, vertelt Saskia. "Mijn man John doet dat in de bouw. Ikzelf werk ook in de landbouwtransitie, opdrachtgevers zijn provincies, ministerie van LNV en anderen." Saskia studeerde Veehouderij op de HAS Dronten. "Dat was in die tijd nog 100% gangbaar. Ik was voorzitter van het schoolbedrijf en maakte in 2001 de MKZ-tijd volop mee. Je raakt geconfronteerd met allerlei beperkingen die óók met de moderne landbouw te maken hebben. Toen begon het een beetje te knagen: We zijn aan het maximaliseren in plaats van optimaliseren. Zou het ook anders kunnen en een andere weg inslaan? Bij mijn afstuderen in 2002 moest ik een bedrijfsplan maken. Overname van een ouderlijk bedrijf was bij mij niet van toepassing; ik kom zelf niet uit de landbouw. Ik heb een plan gemaakt om zelf een bedrijf op te starten dat midden in de samenleving zou staan met veel directe verkoop van producten en dat ook duurzaam zou moeten zijn. Ik ben ook bij diverse bio-boeren te rade gegaan. Ik had het idee dat het alleen maar een plan was dat heel moeilijk in de praktijk gerealiseerd zou kunnen worden.
Toen ontmoete ik mijn vriend, waarmee ik inmiddels 19 jaar getrouwd ben, die ook wel zoiets wilde. We hebben we het oude plan erbij gepakt en aangepast en we kregen een kans om in het klein iets te starten in 2003. We gingen al meteen vanuit de biologische principes werken maar de biologische certificering hebben we pas in 2009 definitief gemaakt toen het bedrijf wat meer omvang had gekregen. Het is een meanderend bedrijf, soms valt het tegen en is het heel zwaar. We hebben heel hard gewerkt en met uiteindelijk steeds beter resultaat Voorbeeld van tegenslag was bijvoorbeeld dat ik in 2009 zwaar Q-koorts heb gehad. Dan ben je zomaar een compleet jaar kwijt."

Klik hier voor meer informatie over de Kruiwagenmars van aanstaande woensdag

Voor meer informatie:
Saskia Joha
Hoeve Kazan
Blokland 28
2441 GG Nieuwveen
0172 538861
06 12910286
info@hoevekazan.nl 
www.hoevekazan.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven