Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koninklijke onderscheiding voor Marc van Rijsselberghe en Ineke Mastenbroek

Afgelopen vrijdag 26 april zijn 3372 mensen koninklijk gedecoreerd vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Zij ontvingen dit eerbetoon tijdens de zogeheten Algemene Gelegenheid voor het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen op vrijdag 26 april, oftewel: de lintjesregen. Dit is, zoals gebruikelijk, de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning. Dit jaar werden voor de lintjesregen ruim 500 meer voorstellen ingediend dan afgelopen jaar.

Marc van Rijsselberghe krijgt het lintje opgespeld

Marc van Rijsselberghe was één van de elf inwoners van Texel die een onderscheiding kregen tijdens de lintjesregen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding onder andere voor zijn pionierend werk in de biologische en de zilte landbouw. 'In 1977 was de heer Van Rijsselberghe directeur van Stichting Donatus, één van de eerste zes biologisch dynamische landbouwbedrijven in Nederland en een voorbeeld in biologische landbouw. Het was ook één van de eerste zorgboerderijen in Nederland. Vanwege zijn gezondheid is hij hier noodgedwongen mee gestopt', meldt de Texelse Courant.
Marc is tevens de oprichter van Wadzilt. Het is zijn levensmissie om met praktische oplossingen te komen voor de verziltingsproblematiek en laat zich niet graag wijsmaken dat iets onmogelijk is, tot het tegendeel is bewezen.

Ineke Mastenbroek
In Swifterband kreeg Ineke Mastenbroek een lintje. Zij nam vorig jaar mei na twaalf jaar en drie bestuurstermijnen afscheid als bestuurslid van Stichting ERF en Rvt-lid van Stichting Hemus. "Wat mij het meest trok aan ERF was dat er wordt gepionierd met biologische landbouw en dat dat op grote schaal gebeurt", blikte Ineke toen terug. Ineke is sinds 2019 ook technisch voorzitter van de Adviesraad van Skal Biocontrole. "En dan heb je ineens een heel andere dag dan gepland. Wat een eer om tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau te worden benoemd. Vandaag nagenieten!", plaatste ze naar aanleiding van de gebeurtenis op LinkedIn.

Meer over de lintjesregen
Mensen komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding wanneer zij zich bijzonder of exceptioneel verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. In veruit de meeste gevallen gaat het om vrijwilligers die zich langdurig inzetten voor organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst, cultuur, religieus leven, natuur of pleegzorg. Daarnaast zijn er mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd voor de samenleving via hun betaalde baan, die verder gaan dan wat verwacht kan en mag worden.

In totaal zijn voor de lintjesregen 2024 ongeveer 3580 voorstellen ingediend. Dit zijn er ruim 500 meer dan in 2023 en bijna 300 meer dan in 2022. Iedereen kan zo'n voorstel doen, zowel burgers als organisaties, bij de gemeenten waar degene die de onderscheiding zou moeten krijgen woont. Eerst brengen de burgemeesters en vervolgens de commissarissen van de Koning een advies uit over deze voorstellen. Daarna komt het voorstel met beide adviezen terecht bij het Kapittel voor de Civiele Orden, het adviesorgaan van de Nederlandse regering over Koninklijke onderscheidingen. Op advies van het Kapittel worden door de diverse ministers de kandidaten voorgedragen bij Zijne Majesteit de Koning. Deze ondertekent op zijn beurt het Koninklijk Besluit.

Tips over andere gedecoreerden die betrokken zijn/waren in de biologische sector, zijn uiteraard nog van harte welkom.

Klik hier voor een overzicht van de lintjesregen.

Publicatiedatum: