Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op zoek naar varkensrassen die bij de biologische houderij passen

De Groene Weg op studiereis naar Zwitserland

De Groene Weg is vorige week met een aantal van haar aangesloten varkenshouders op studiereis naar Zwitserland geweest. Doel van deze studiereis was meer kennis te verzamelen van een in Zwitserland gefokt varkensras dat geschikt is voor de biologische houderij. In totaal reisden bijna 25 biologische varkenshouders, aangesloten bij De Groene Weg, mee naar Zwitserland. Hier bezochten zij een fokkerij en 2 varkenshouders in de buurt van Luzern.

Klik hier om de foto in een groter formaat te bekijken.

De Groene Weg is al een tijd op zoek naar foklijnen die goed passen bij de biologische varkenshouderij. Immers, de eisen die vanuit de EU-biologisch wetgeving zijn gesteld, vragen bepaalde eigenschappen van varkens die anders zijn dan in de niet-biologische varkenshouderij. Zo moeten de biologische varkens altijd vrij naar buiten kunnen en mogen de zeugen vrij rondlopen in het kraamhok. Dit laatste vraagt bijvoorbeeld om zeugen die van nature rustig zijn. De boer moet immers veilig het hok in kunnen nadat de zeug biggen heeft geworpen. Ook is het van belang dat de toom biggen niet te groot is. Dit zorgt er voor dat er voldoende voeding van de moeder beschikbaar is voor al haar biggen. Maar het zorgt ook voor sterkere biggen, waardoor de uitval in de zoogperiode significant lager is.

Een speciaal opgerichte werkgroep 'fokkerij' vanuit De Groene Weg is op zoek gegaan naar foklijnen die zorgen voor minder uitval in de stal, maar tevens de economie van de varkenshouderij kunnen waarborgen. De werkgroep heeft de afgelopen jaren veel kennis uitgewisseld tussen de boeren onderling en met verschillende fokkerij-organisaties.

In Zwitserland is het vrije uitloopsysteem niet alleen een eis binnen de biologische houderij, maar ook in de reguliere varkenshouderij. Daar zijn ze al meer dan 20 jaar geleden gestart met het fokken van zeugen die eigenschappen vertonen die passen bij het vrije uitloopsysteem en dus ook bij de biologische varkenshouderij.

De werkgroep 'fokkerij' van de Groene Weg is dus nu op studiereis geweest naar Zwitserland om kennis te maken met dit Zwitserse varkensras. Zo is de groep boeren op bezoek geweest bij een fokkerij die met deze lijn varkens werkt en bij 2 boeren in de regio die dit varkensras houden. Marja Hillebrand uit Raalte is één van de boeren die mee geweest. "Wij vonden het erg interessant om een kijkje te kunnen nemen bij deze Zwitserse bedrijven. Bovendien biedt het contact dat je in deze dagen met de andere boeren opbouwt echt meerwaarde. Wanneer je een paar dagen met elkaar op pad bent, is er echt tijd om ervaringen uit te wisselen met de andere biologische varkenshouders. Dat maakte deze studiereis heel waardevol voor ons."

Voor meer informatie:
Joyce van den Bos
De Groene Weg
06 28928227
joyce.van.den.bos@degroeneweg.nl 
www.degroeneweg.nl 

Publicatiedatum: