Tholen - Witte kool is traditioneel een belangrijk product om de winter mee door te komen: goed te bewaren en vol vitamine C, maar ook hard van textuur en een authentieke smaak. De consument, die tegenwoordig jaarrond wordt voorzien van verse groenten, kiest steeds vaker voor spitskool, milder van smaak en losser van structuur dan witte kool, en een stuk gemakkelijker te snijden en veelzijdig in gebruik. Bejo staat bekend om witte koolrassen met een uitstekende bewaarbaarheid en introduceert nu ook een spitskool met die eigenschap: Bejo 3518. Daarbij heeft Bejo ook een 'plat' alternatief ontwikkeld: de platte witte koolsoort Bejo 3517. Het zijn doorbraken waar Bejo trots op is en die natuurlijk in de spotlight stonden op de Open Dagen 2022.
Spitskoolras BEJO 3518
Het nieuwe spitskoolras Bejo 3518 is een dikbladige spitskool met unieke bewaarkwaliteiten. De kool bewaart normaal zonder problemen tot medio maart. Bejo 3518 is ongevoelig voor barsten. Door een hoger aantal groeidagen in vergelijking met andere rassen kan hij makkelijk groeistoten opvangen zonder uit de maat te groeien. Het optimale oogstgewicht voor de juiste verhoudingen is 1,2 kg. Het ras is gezond op het veld en sterk tegen trips.
Platte witte kool BEJO 3517
Het was de Bejo veredelaars al eerder gelukt platte witte kolen te ontwikkelen die door Bejo in de markt ook bekend zijn onder het merk Coolwrap®. Het vierkante koolblad heeft een milde smaak en is geschikt voor glutenvrije wrap, voor sushi of als onderdeel van een gezonde sandwich of salade. Het concept is succesvol geland bij o.a. de Nederlandse en Poolse consument. Het nieuwe ras Bejo 3517 is een ‘gewonere’ platte witte koolsoort die inwendig mooi gelaagd is en een gladde donkergroene uitstraling heeft met daarbij een kenmerkende zachte structuur en iets zoete koolsmaak. Deze kool is een goed alternatief voor spitskool in de versmarkt. Voor telers is het een arbeidsvriendelijk en makkelijk te oogsten gewas dat zowel geschikt is voor de vroege-, zomer-, als bewaarteelt.
De highlights in kool zijn slechts een kleine greep van alles wat Bejo toonde tijdens de Open Dagen 2022. Van dinsdag 27 september tot en met zaterdag 1 oktober jongstleden kwamen groentetelers en ketenpartners vanuit de hele wereld naar Warmenhuizen om kennis te maken met de nieuwe Bejo rassen en concepten. Er was volop ruimte om samen de ontwikkelingen, kansen en uitdagingen in de markt te bespreken.
Peter Gabriels, directeur Benelux bij Bejo, showt hier een nieuw robuust selderijras Cumbia, sterk tegen Septoria, met een goede lofgezondheid en geschikt voor flowpack, snijderij en sticks.
Robuuste rassen
Bejo zet sterk in op de veredeling van robuuste rassen, die onder diverse klimatologische omstandigheden een goede opbrengst genereren. Dit speelt altijd al een grote rol in de biologische teelt. In de jaren ’90 behoorde Bejo tot de eerste veredelaars die ertoe overgingen om biologisch volledig in hun activiteiten te integreren en met succes. “De omzet in biologische zaden groeit in een aantal landen in West-Europa al jaren harder dan het conventionele segment. We leggen bij de biologische rassen, maar ook bij de conventionele, steeds meer focus op duurzaamheid en daarbij leidt de combinatie van zowel biologisch als conventioneel zaad tot prachtige kruisbestuivingen”, vertelt Pieter Gabriëls, directeur Benelux bij Bejo.
Presentatie sterke uienrassen met onder andere Hylander, Redlander en sjalot Innovator
“Recentelijk zijn er een aantal nieuwe rassen op de markt gekomen, veelal met ingekruiste ziekteresistentie, zoals bleekselderij Cumbia, sterk tegen Septoria, met een goede loofgezondheid en geschikt voor flowpack, snijderij en sticks. En natuurlijk de gele ui Hylander, de rode ui Redlander en de sjalot Innovator, allemaal met hoge resistentie tegen meeldauw en inmiddels bewezen in de markt voor zowel de biologische als conventionele teler.”
Anello
Als bietenspecialist introduceerde Bejo onder andere Bazzu (Bejo 3395), een intermediair resistente rode biet tegen Rhizomanie. Geschikt voor zowel versmarkt en industrie als bewaring en met een goede tolerantie tegen allerlei bladziektes. Voor horeca ontwikkelden ze Anello, een chioggia biet die zich onderscheidt door de uniformiteit van de ringen, de gladde huid en sterke schottolerantie.
Inspiratie voor keten en consument
Bejo inspireert telers en partners uit de keten al jaren door nieuwe toepassingen van groenten en innovatieve groenteconcepten. Smaak, gezondheid en gemak zijn belangrijke pijlers waarop deze concepten zijn gebouwd en werden tijdens de open dagen uitgebreid besproken met partners uit de hele keten in de hoop dat deze daarmee aan de slag gaan. Pieter: “Het introduceren van concepten is, net als zaadveredeling, iets van de lange adem. Uiteindelijk werpt het zijn vruchten af. 10 jaar geleden introduceerde Bejo de snackwortel op Fruit Logistica, dat is nu een gangbaar product voor alle retailers.” Bij snacken gaat het nog meer om de smaak van de groente zelf en Bejo investeert al lange tijd in smaakonderzoek om rassen met een duidelijke smaak wetenschappelijke onderbouwing te geven. “Mokum is het standaardras voor wat betreft smaak in snackwortelen, daarnaast zijn Adana en Aranka veelbelovende rassen en zijn een aantal gekleurde rassen geselecteerd voor dit segment: Rainbow en Purple Haze.”
Koolrabiras Konan een kansrijke snackgroente voor Nederland
Een andere snackgroente die in Duitsland erg populair is, maar in Nederland en België nog nauwelijks bekendheid geniet, is koolrabi. Daniëlle Bruin, Food & Value Chain Manager bij Bejo: “Ons ras Konanis is heel smakelijk met zacht, sappig vlees en een crunchy textuur en een lichte meloensmaak. Het bevat veel vitamine C, dus goed voor de gezondheid, maar zorgt er ook voor dat koolrabi niet verkleurt na het snijden. In Duitsland krijgen veel kinderen het mee in hun schooltrommel, in plaats van een appel.”
Danielle Bruin wil met Redi de markt opschudden
Opschudden
Een concept waar Bejo de markt mee wil opschudden is Redi® (purple sprouting broccoli). Deze nieuwe groente voor het retailschap werd in 2020 genomineerd voor de Innovation Hub Awards op de Fruit Attraction. “Redi® purple sprouting broccoli is een unieke broccoli afkomstig uit Nederland en Spanje waarvan zowel de bloem als de dunne stelen volledig eetbaar zijn, dus geen voedselverspilling. Alles kan gezamenlijk gegeten worden, rauw, gewokt of gekookt.”
“Redi is bovendien super gezond, het bevat gezonde inhoudsstoffen, zoals antioxidanten, vitamine C en een hoog anthocyaan niveau waardoor het zich nog positief onderscheidt van de al zeer gezond bekend staande traditionele broccoli”, vertelt Daniëlle. Wat bij gaat dragen aan het succes is de jaarrond beschikbaarheid, Redi® is zowel in Spanje als Nederland goed te telen. Daarbij is het een arbeidsvriendelijk ras vanwege het oogstgemak. “Voor het slagen van een concept is de driehoek teler, retailer en consument erg belangrijk. Redi® is een concept dat goed aanslaat in retail, vooral in het VK, waar het traditioneel al een bekende groente is. Doordat we nu een arbeidsvriendelijk ras hebben, hebben telers ook meer interesse om te telen”, legt Pieter uit.
Redi ligt onder andere bij Hanos in de schappen
Voor meer informatie:
Bejo
[email protected]
www.bejo.nl