Salento Bio: "Vers product en sap beschikbaar in drie kleuren"

150 hectare biologische cactusvijgen aangeplant in Italië

In het zuiden van de Italiaanse regio Apulië heeft het bedrijf Salento Bio, dat na het moeten rooien van alle olijfgaarden als gevolg van de verspreiding van Xylella fastidiosa bang is voor een mogelijke verwoestijning van de grond, besloten om het areaal te beplanten met andere gewassen die goed gedijen op de bodem en in het klimaat van de "hiel van Italië". Zo wordt weer waarde gegeven aan een gebied dat duizenden hectaren olijfbomen in een paar jaar tijd vernietigd heeft zien worden door een schadelijk organisme. 

Cactusvijgen dit jaar op de markt gebracht door Salento Bio 

"We hebben deze zomer weer 40 hectare aangeplant. Nu hebben we al een cactusvijgenareaal van 150 hectare. De teelt is biologisch en volgend voorjaar doen we er nog eens 50 hectare bij. We telen gele, rode en paarse cactusvijgen. De rijen zijn gerangschikt in een golf. Dat is een ongebruikelijke teeltconfiguratie, maar zo krijgen de planten meer zonlicht en komen de windstoten ook niet zo hard aan, want de wind kan best fel opzetten in onze streek. Op elke hectare hebben we 666 planten met een plantafstand van 6x2,5 m", zegt Piero Tunno, teelttechnicus en medeoprichter van Salento Bio, een netwerk van bedrijven dat werd opgericht in 2015 en dat de Xylella-epidemie heeft aangegrepen om een totale vernieuwing en als het ware een wedergeboorte door te voeren. 

Piero Tunno, medeoprichter van Salento Bio

De cactusvijg is een plant die droogte beter verdraagt dan vele andere gewassen en die het heel goed lijkt te doen op steenachtige gronden, zoals in de Salento. "De plant komt in het derde jaar na het verplanten in productie", gaat Tunno verder. "Van een eerste hectare hebben we al de eerste cactusvijgen op de markt gebracht. De laatste pallets zijn pas een paar dagen geleden verkocht aan de retail en daarmee sluiten we het seizoen 2022 af met prijzen die nooit onder de € 1,50 per kilo zijn gedoken. We hebben ook uitstekende feedback gekregen van buitenlandse kopers, met name van de Franse. We zijn nu een machine aan het patenteren die de oogst van dit fruit vergemakkelijkt. De machine verwijdert immers de stekels op zowel het fruit als de plant." 

Sap van cactusvijgen

"Na de verkoop van het klasse I fruit op de versmarkt zijn we momenteel bezig met de productie en afzet van het sap. Onze sappen hebben geen toegevoegde suikers en zijn verkrijgbaar in drie kleuren, precies om de smaken en kenmerken van onze cactusvijgenrassen te onderscheiden. We leveren het sap in flesjes van 250 ml. Dat is een relatief nieuw product op de markt, dat we aanbieden aan verschillende Italiaanse en Europese retailers. Tot dusver is de feedback van de klanten en de consumenten veelbelovend." 

Voor meer informatie:
Salento Bio
Strada Provinciale 321, km 4
73057 Taviano (LE) - Italië
Tel: +39 (0)833.911450 - 335 144 3726
salentobiosrl@gmail.com
salentobio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven