Helien Verhagen, East4Fresh-Color2Food:

"Enorm veel vraag naar nieuwe oogst Portugese zoete aardappelen"

Tholen - Bij East4Fresh-Color2Food is het Portugese zoete aardappelseizoen weer opgestart met de oogst van de eerste conventionele zoete aardappelen. Helien Verhagen verwacht een verrassend seizoen, omdat zowel in Spanje als Egypte de aanplant tussen de 25 en 40% lager ligt dan afgelopen seizoen. Daarnaast maakt de huidige dollarkoers de import van Noord-Amerikaanse zoete aardappelen er niet interessanter op. "We hebben momenteel de comfortabele positie dat er echt een vraagmarkt is naar zoete aardappelen uit Portugal. De telefoon staat roodgloeiend."

"Maar ook wij hebben met hogere kosten te maken. Denk alleen maar aan de transportkosten. Je betaalt zomaar 1.000 euro meer per vrachtauto, maar ook kosten voor energie, verpakking en gewasbeschermingsmiddelen zijn fors toegenomen. Dat zijn weliswaar ontwikkelingen waar iedereen mee te maken heeft, maar het zorgt wel voor de nodige spanning op de markt. Ik verwacht dat de markt niet aan een fikse prijsstijging ontkomt. Ik denk zelf dat dit in december al gaat gebeuren, terwijl dat anders vaak pas vanaf januari is."

"Deze week hebben we de eerste zoete aardappelen naar onze Duitse klanten gestuurd. Ons conventionele areaal is gelijk gebleven aan vorig jaar, het biologische areaal is met 30-35 hectare uitgebreid, maar daarvan starten we medio oktober met de oogst. Ik ben deze week nog op het veld geweest en de oogst ziet er mooi, uniform en kwalitatief zeer goed uit."

Toekomst in bio
"Met name in de bio's zien we veel toekomst. Wel vind ik de retailprijzen voor biologische producten vaak erg hoog. Daarom willen wij met onze eigen teelt de biologische zoete aardappelen field-to-fork leveren en zo de keten transparant houden, zonder gebruik te maken van de tussenhandel. Hierdoor zijn onze klanten ook in staat een goedkopere consumentenprijs neer te leggen."

Nieuw is dat East4Fresh-Color2Food dit jaar ook volop inzet op de paars- en witvlezige zoete aardappelen. "Dit jaar zijn wij gestart met de teelt van de variëteit “Bonita” een typische Aziatische variëteit met een witte schil en wit vruchtvlees. Uit testen onder top-chefs deed deze variëteit met nootachtige smaak het enorm goed. We hebben nu ook de paarse zoete aardappelen op een dusdanig niveau qua vorm en grootte dat we er volledig achter kunnen staan. Met de oranje zoete aardappelen kunnen we dat al langer zeggen, maar nu we de presentatie van de paarse ook zover hebben, kunnen we ook deze productie gaan opschalen."

Food waste-programma
Vorig jaar introduceerde East4Fresh een nieuwe plasticvrije verpakking. Toch is de echte doorbraak van deze verpakking volgens Helien vooralsnog uitgebleven. "Mensen willen nog niet echt overstappen op plasticvrij. Ik had het wel verwacht, maar ik denk dat deze introductie te vroeg is geweest. Waar we verder mee aan de weg timmeren is een food waste-programma, waarin we ons industrieproduct zelf gaan verwerken in bijvoorbeeld smoothies, soep en glutenvrij brood. We zijn ons nog aan het oriënteren of we dit verwerkte product alleen in Portugal of ook op Europese schaal af gaan zetten."

Kenmerkend aan de Portugese zoete aardappelteelt is volgens Helien dat de sector uit veel kleine telers bestaat. "Onze kracht ligt naast de teelt in de opslag en sortering. Veel lokale telers hebben die opslagcapaciteit niet en zetten daarom gelijk veel product af op de binnenlandse markt. Onze focus is juist vooral op de export gericht. We hebben een goede relatie met een Duitse retailer en daarmee zetten we jaarlijks weer verdere stappen. Buitenom de zoete aardappelen bieden we dit jaar ook Portugese pompoenen aan in zowel de biologische als conventionele variant. We zijn gestart met de Kabocha, Hokkaido en Butternut Squash."

Voor meer informatie:
Helien Verhagen
East4Fresh / Color2Food
Tel: +31 (0) 174535353
Mob: +31 (0) 683244661
helien@east4fresh.nl 
www.east4fresh.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven