Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Avocadoscanner voorkomt knijpen op de winkelvloer

Nederlanders eten per jaar circa 38 kiloton avocado’s (bron: CBS). Volgens OneThird wordt jaarlijks circa 5,7 kiloton aan avocado’s verspild, voordat ze bij de consument terecht komen. Consumenten knijpen vaak in avocado’s om te checken of ze eetrijp zijn, waardoor het product sneller aan kwaliteit verliest. Het bedrijf uit Enschede ontwikkelde een scanner om de rijpheid van avocado’s te bepalen en wil de inzet hiervan op de winkelvloer testen. Hiervoor ontvangt OneThird een voucher van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Rabobank, het ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

De avocado is één van de snelst groeiende producten in het AGF-schap van supermarkten. Tegelijkertijd is het één van de producten waarover het meest wordt geklaagd, vanwege de rijpheid of beurse plekken, zo blijkt uit onderzoek van een grote retailer. Dankzij de scanner van OneThird hoeft de avocado niet meer ingedrukt te worden om de rijpheid te bepalen. Daarmee kan de voorsortering op rijpheid in de winkel plaatsvinden en is een onderscheid tussen losse en verpakte 'eetrijpe' avocado’s niet meer nodig. Zo voorkomt de scanner zowel voedselverspilling als gebruik van verpakkingsmateriaal.

Rijpheid bepalen en verspilling verminderen
In een eerdere, succesvolle pilot is de avocadoscanner ingezet bij een distributiecentrum van een grote retailer om 'minder rijpe', 'rijpe' en 'overrijpe' partijen van avocado’s te detecteren. De vraag blijft echter welke rijpheid consumenten wensen en wanneer ze de avocado willen gebruiken. Door de rijpheid in de winkel te monitoren en te communiceren naar de klant wil OneThird de verspilling verminderen.

Wat is 'eetrijp'?
Marco Snikkers, oprichter van OneThird: "De hele keten is er momenteel op ingericht dat de eetrijpheid van avocado’s wordt bepaald bij de AGF-leverancier en distributeur. Terwijl ‘eetrijp’ voor iedereen iets anders kan betekenen: eetrijp voor gebruik in de salade (nog enigszins hard) versus eetrijp voor guacamole (zacht tot zeer zacht). Met dit project willen wij aantonen dat de verkoop van avocado’s mogelijk is met meer flexibiliteit voor de consument, minder verspilling en minder klachten als resultaat."

Voucher voor haalbaarheidstoets
OneThird wil op korte termijn een haalbaarheidstoets uitvoeren, waarbij zowel de retailer, het supermarktpersoneel als de klant worden betrokken. Hiervoor ontvangt OneThird een voucher via de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Voor meer informatie:
Samen tegen Voedselverspilling
www.samentegenvoedselverspilling.nl    

OneThird
www.onethird.io   

Publicatiedatum: