"Streven ernaar dat alle kalveren in Nederland die op een bio-boerderij worden geboren ook biologisch verwaard worden"

De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

Met het tekenen van een contract voor onbepaalde tijd met biologische melkveehouder Erik van der Velde en biologische vleesveehouder Gert-Jan Stoeten, is De Groene Weg maandag 19 september officieel gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees. Hiermee speelt De Groene Weg in op de groeiende behoefte aan regionaliteit bij de consument, maar ook aan de behoefte bij biologische melkveehouders om al hun kalveren biologisch te laten opgroeien en verwaarden.

In de wei van biologische melkveehouder Van der Velde uit Niehove tekenden vandaag de twee Groningse biologische boeren het samenwerkingscontract voor onbepaalde tijd met De Groene Weg. Vlnr: Allard Bakker (directeur De Groene Weg), Erik van der Velde (biologisch melkveehouder), Gert-Jan Stoeten (biologisch vleesveehouder), Daan Tomesen (projectmanager De Groene Weg).

In Nederland wordt op dit moment ongeveer 10% van de biologische kalveren ook biologisch gehouden. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg. De biologische vleesproducent heeft al twee sterke ketens in Nederland: varkensvlees (met ruim 110 varkenshouders) en lamsvlees (met 35 schapenhouders). Het bedrijf zet nu een volgende stap door het opzetten van een derde keten, namelijk die voor Nederlands rundvlees, waarin biologische melkvee- en vleesveehouders onderdeel worden van een keten van biologisch rundvlees.

Verdere verduurzaming
Allard Bakker, directeur van De Groene Weg: "We streven ernaar dat alle kalveren in Nederland die op een biologische boerderij worden geboren ook biologisch verwaard worden. Dit past in ons gedachtegoed waarbij we continu streven naar verdere verduurzaming van de sector." Het gaat om zowel vaars- als stierkalveren, die niet voor de melkproductie worden ingezet. De Groene Weg gaat deze kalveren afnemen, nadat ze op biologische wijze zijn grootgebracht. De afname van de kalveren wordt gekoppeld aan de afname van de melkkoeien als deze uit productie worden gehaald.

"Het maakt het biologische verhaal rond"
Groningse bio-melkveehouder Erik van der Velde en bio vleesveehouder Gert-Jan Stoeten, zijn de eerste boeren die zich aansluiten bij deze rundvleesketen. Erik: "Het feit dat de kalveren waar ik geen ruimte voor heb, niet biologisch opgroeien, is echt een los eindje voor ons. Je wilt gewoon dat het verhaal klopt." Gert-Jan: "Dit is een mooi concept en een mooie samenwerking. Ik hoop dat deze kalveren het goed gaan doen met volop beweiding, daar heb ik wel vertrouwen in. De coöperatieve werkwijze van De Groene Weg spreekt mij erg aan. Hierdoor kun je als boer echt meepraten en sta je er niet alleen voor."

De Groene Weg neemt, met deze samenwerking, een eerste stap in de opzet van een Nederlandse biologische rundvleesketen. Allard Bakker: "Biologisch rundvlees uit Nederland sluit direct aan bij de groeiende behoefte van de consument aan meer regionaliteit. Daarom is er veel ruimte om te groeien met deze keten en dus voor boeren om zich aan te sluiten bij onze keten."

Voor meer informatie: info@degroeneweg.nl en www.degroeneweg.nl 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven