Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Netwerk GRONDig wil emissie van 40 kilo ammoniak per hectare als norm

Netwerk GRONDig presenteert vandaag (dinsdag 13 september) in Den Haag een plan voor een grondgebonden melkveehouderij met een emissie van 40 kilo ammoniak per hectare als norm. Netwerk GRONDI is hierbij in gezelschap van koe Bertha 40 en enkele melkveehouders. Een grondgebonden melkveebedrijf dat met managementmaatregelen er in slaagt beneden dat emissieplafond te blijven, mag zijn bedrijfsvoering emissiearm noemen in het voorstel van Netwerk GRONDig. De gehanteerde emissiegrens betekent een reductie van 30% ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Netwerk GRONDig presenteert het voorstel op dinsdag 13 september aan leden van de vaste commissie Landbouw in de Tweede Kamer en later op het ministerie van LNV. In het plan kan de melkveehouder verschillende keuzes maken voor het verlagen van de emissie. Een bedrijf kan er voor kiezen om de externe input (maximaal 15% eiwit in het rantsoen en aanzienlijk minder kunstmestgebruik) te verminderen. Of een boer kiest voor bovengemiddelde uren weidegang of een lage veebezetting per hectare. Dit management leidt naast structurele reductie van ammoniak tot een lagere kostprijs en het behoud van het melkproductieniveau en de diergezondheid.

Campagnetour
De rondgang langs parlement en bestuurders houdt een concreet verzoek in: 40 kg NH3/hectare? Met deze emissiearme bedrijfsvoering is investeren in technische stalaanpassingen overbodig en zinloos. Wij motiveren de Kamerleden aan te dringen bij bestuurders om de VVD motie 39600-39 (gesteund door CDA, D66 en SGP) uit te voeren en op te nemen in de plannen. In deze motie staat onder meer: "…om een optie te bieden om af te wijken van nieuw- of verbouw van stallen met emissiearme maatregelen, mits de gestelde normen en doelen op
bedrijfsniveau worden gehaald met geborgde emissiearmere bedrijfsmanagementmaatregelen…."

Het project Emissiearme bedrijfsvoering wordt uitgevoerd door Boerenverstand, Wageningen UR, Universiteit Leiden en Netwerk GRONDig. Het ministerie van LNV nam de financiering op zich.
Grondgebonden melkveehouders kunnen zich melden voor meer informatie als zij interesse hebben in emissiearme bedrijfsvoering. Het project richt zich nu op studiegroepen www.emissiearmelandbouw.nl

De folder over emissiearme bedrijfsvoering is hier te vinden.

Voor meer informatie: info@netwerkgrondig.nl en www.netwerkgrondig.nl  

Publicatiedatum: