Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël Wilde: "Een hele grote stap in de biologische sector"

Plus zet meer huismerk zuivel om naar biologisch en blijft het prijsverschil bijleggen

Sinds juni 2021 is alle dagverse melk, karnemelk en yoghurt in een literpak en halve literpak van het Plus huismerk, standaard biologisch. Deze week zet Plus een volgende grote stap: alle anderhalve- en twee literpakken dagverse melk zijn ook standaard biologisch. Hiermee verhoogt de supermarktketen haar volume aan biologische zuivel van 7,8 naar 13,6 miljoen liter, omgerekend wel 68 miljoen glazen melk per jaar. En dat opnieuw zonder de prijs te verhogen voor de consument want Plus neemt de meerprijs voor biologische melk voor haar rekening. Dat geeft de consument de kans om in tijden van hoge inflatie, duurzame aankopen te blijven doen, zo meldt de supermarktketen.

Toegankelijk voor iedereen
Doordat Plus het prijsverschil uit eigen zak betaalt, neemt de supermarkt de prijsbarrière voor biologische producten weg en maakt het biologisch eten voor een breed publiek toegankelijk. Michaël Wilde, directeur van Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, benadrukt: "De stap die PLUS hiermee zet, zet geen enkele andere reguliere supermarkt. Biologische producten zijn onderdeel van de oplossing voor veel van de maatschappelijke uitdagingen die we tegenkomen, zoals afname van biodiversiteit, uitputting van de bodem, stikstof, watervervuiling, gezondheid en klimaatverandering. Plus neemt haar verantwoordelijkheid en moedigt klanten aan hetzelfde te doen."

"Dit is een hele grote stap in de biologische sector", vertelt Michaël Wilde in een reactie aan Biojournaal. "We gaan de verandering die nodig is niet enkel bewerkstelligen door het verhaal aan de consument te vertellen. Partners in de keten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en Plus doet dat nu op een fantastische manier. Op deze manier wordt de keuze voor de consument gemaakt en daar ligt de sleutel in de landbouwtransitie. Het feit dat de prijs laag blijft en voor de rekening van Plus blijft, is enerzijds natuurlijk een goede manier, maar we moeten anderzijds wel blijven uitleggen waarom biologische boeren meer mogen verdienen met hun bijdrage aan de betere wereld.


Michaël Wilde, Marlijn Simons en Laurine van den Ban (PLUS)

De directeur van Bionext stelt dan ook dat hij hoopt dat andere partijen zullen volgen. "De problemen waar we in zitten met ons voedsel- en landbouwsysteem zijn te groot om alleen op het bordje van de boeren en politiek te leggen, waardoor we met zijn alle keuzes moeten maken. Supermarkten kunnen hier een voorbeeldfunctie in zijn. Het biologische aanbod is goed en de prijsverschillen ook niet gigantisch, dus is dit met meerdere productgroepen mogelijk."

Goed voor mens, dier en milieu
Met de biologische melk van Plus haalt de consument natuurlijke melk in huis. De Nederlandse koeien hebben meer ruimte, lopen in de wei en krijgen biologische voeding. Biologische boeren zorgen goed voor de bodem, dragen bij aan een betere biodiversiteit en werken zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Eric Leebeek, commercieel directeur bij Plus, vertelt over de transitie: "Vorig jaar hebben we de eerste grote stap richting biologische zuivel gezet. Het was een lange weg naar de transitie, onder andere door het hoge volume dat we nodig hadden. Inmiddels kennen klanten onze biologische zuivel en is er voldoende volume in de Nederlandse markt beschikbaar. Daarom zetten we nu samen met klanten en boeren de volgende stap. Meer biologische zuivel, betekent meer klanten die we met biologisch bereiken zonder de prijs te verhogen. En een grotere groep biologische boeren die we ondersteunen. Samen dragen we bij aan een positievere impact op het milieu."

Vervangingsstrategie verder doorvoeren
Meermaals heeft Plus gangbare producten vervangen voor een duurzamere variant. Hiermee maakt Plus van de duurzame keuze, ook een makkelijke en betaalbare keuze voor de consument. Voorbeelden hiervan zijn de Fairtrade bananen, vrije uitloop eieren en Fairtrade cacao in alle huismerkproducten. Biologische zuivel is een waardige opvolger in dit rijtje.

De biologische melkproducten liggen nu in het schap. De anderhalve literpakken kosten € 1,89 en de twee literpakken € 2,29.

Voor meer informatie:
www.plus.nl 

Publicatiedatum: