Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Open dag bij bio-melkveehouder Johannes Marinus in Twijzel (Friesland)

"Provincie moet bedrijven die op deze manier werken als een oplossing zien in plaats van een probleem"

Tholen -  Aan de Tsjerkebuorren in Twijzel konden bezoekers het afgelopen weekend een kijkje nemen bij het biologisch melkveebedrijf van de familie Marinus. "Bij de open dag was er een tour langs de houtwallen en op het eind van de kavel is een grote Pingo. Dit is een forse eeuwenoude waterplek van Staatsbosbeheer. Er waren veel gezinnen met kinderen die hier een kijkje namen", vertelt collega-bio-boer Sjoerd de Hoop, die zelf ook een bezoek bracht aan de boerderij.

De open dag werd georganiseerd ter gelegenheid van Brommels, het jaarlijkse Wâldpyk bramenfestijn in Friesland. Er werden in de regio allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder dus de open dag bij dit bio-melkveebedrijf. Daar kon men zien wat biologisch boeren inhoudt en hoe zij samen met de natuur hun bedrijf beleven. Verder konden de bezoekers op een boerenkar een rit van een half uur maken door het mooie landschap.

Johannes vertelt dat hij terugkijkt op een heel mooie dag. "We hebben veel enthousiaste mensen mogen ontvangen. Een deel van hen kwam op het idee om langs te komen nadat ze het artikel over onze boerderij in het FrieschDagblad gelezen hebben. Er waren veel mensen uit de omgeving van Twijzel bij, maar ook zeker van verder weg. Eigenlijk vanuit de hele provincie. We kregen de kans om hen te vertellen wat de biologische landbouw inhoudt. Dat verhaal wilde ik graag kwijt en dat lukte ook goed." Johannes gokt dat er zo'n 200 bezoekers langs zijn geweest. 

Bezoekers kregen in een notendop te horen wat het betekent om bio-boer te zijn en welk pad Johannes bewandeld heeft. Sjoerd: "Het was een erg leuke open dag. Johannes heeft een zeer interessant verhaal te vertellen. Hij is 44 jaar, een jonge boer nog. In de jaren negentig zat hij op school, toen de milieucoöperaties begonnen. Als schooljongen zag hij dat het ook anders kan en hij werd bewust boer in dit landschap. Hij kon 50 hectare natuurgrond van de provincie pachten en dat was voor hem aanleiding om biologische boer te worden."

Sjoerd heeft veel waardering voor de visie van zijn collega-boer. "In een artikel in het FrieschDagblad, dat naar aanleiding van deze open dag geschreven is, vertelt Johannes bijvoorbeeld dat hij zelf weinig ziet in de uitkoop van gangbare collega's als 'oplossing' van de stikstofcrisis. Het Kabinet kan dit geld volgens hem beter investeren in hervorming van de landbouw. Zelf heeft hij bewijs geleverd dat het mogelijk is om een succesvolle transitie te maken."

Blog over het bedrijf
In deze blog staat wat meer informatie over de geschiedenis en werkwijze van het bio-melkveebedrijf:

De Familie Marinus, heeft een biologisch melkveebedrijf in Twijzel midden in de mooie Noardelike Fryske Wâlden. Er zijn 110 melkkoeien met 60 stuks jongvee. De koeien worden met gras gevoerd, aangevuld met een kleine gift biologisch krachtvoer. In 2015 zijn ze biologisch gecertificeerd. De familie beheert 70 hectare natuurgrond. En in totaal is er 124 hectare beschikbaar.

Johannes Marinus (44) zat op de Middelbare Landbouwschool toen de eerste milieucoöperaties, rond Eastermar (VEL) en Achtkarspelen (VANLA), actief werden. Om te kunnen boeren in het biodiverse landschap van de Wâlden waren de lessen van Jaap van Bruchem waardevol. Johannes leerde met minder eiwit te voeren dan volgens de gangbare normen die hij toen op school meekreeg. In 2015 kwam een kans om via de provincie 50 ha natuurgrond in pacht te krijgen. Toen is de stap gezet naar biologisch boeren. Dit leidde tot nieuwe manieren van omgaan met voer en mest, nog steeds naar volle tevredenheid.

Om de koeien optimaal te voeden wordt natuurgras ingepast in het rantsoen door dit te combineren met hoogwaardige grasklaver van biologische akkerbouwers uit Engwierum. Dit eiwitrijke gras wordt 'dagvers' opgehaald en 's nachts bijgevoerd. Dit biedt in (droge) zomermaanden, naast schraal weidegras, voldoende compensatie om 7000 kilogram melk per koe te realiseren, met relatief weinig krachtvoer. Met MRIJ gekruiste Holsteinkoeien kunnen met dit eiwitarme rantsoen toch in goede conditie blijven.

De stikstofplannen van het Kabinet geven enige zorgen omdat volgens het 'stikstofkaartje' in dit gebied 47% van de stikstofuitstoot/veestapel ingekrompen zou moeten worden. Terwijl de manier waarop ze hier werken juist een oplossing kan zijn voor verlaging van de emissies vanuit de landbouw. Deze boer gebruikt helemaal géén kunstmest, maar benut de klaver die de stikstof zelf uit de lucht haalt en opslaat in de bodem. Lage krachtvoergiften en optimaal gebruik van beschikbaar ruwvoer uit de omgeving zet deze koeien juist in hun kracht. Ze maken van laagwaardig gras-eiwit een superproduct, hun biologische melk. De provincie moet daarom nu een keuze maken om bedrijven die op deze manier werken als een oplossing te zien in plaats van een probleem!

Voor meer informatie: [email protected]