José Manuel Escobar van LQA Thinking Organic (Spanje):

"Momenteel is de vraag naar biologische courgettes groter dan de oogst"

In Zuidoost-Andalusië, in de kassen van de provincies Granada en Almería, worden grote hoeveelheden groenten geteeld die nagenoeg jaarrond de Europese markt bevoorraden. In een teeltmodel waarin efficiëntie en kwaliteit hand in hand gaan met duurzaamheid, krijgt de biologische teelt een bijzondere rol toebedeeld. LQA Thinking Organic is er een voorbeeld van.

"We telen biologische courgette en komkommer. Courgette hebben we 10 maanden per jaar beschikbaar, terwijl de komkommers van half september tot en met november geoogst worden. Het zijn allebei zeer intensieve gewassen die zich snel ontwikkelen en een grote specialisatie vragen. We zijn nu net klaar met het planten van de komkommers en over 4 weken kunnen we al de eerste op de markt brengen." 

"We werken voornamelijk via programma's met supermarkten of met importeurs die de retail in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bevoorraden, maar dit jaar gaan we onze manier van handelen aan een grondige herziening onderwerpen", zegt José Manuel Escobar in week 34. "85-90% van ons volume gaat naar 20-25% van ons klantenbestand. De andere 10-15% gaat naar een groot aantal bedrijven in Frankrijk en Nederland die aankopen op basis van de vraag naar het product op de groothandelsmarkten. Nadeel in dit model zijn de hogere verzekeringskosten." 

"We willen ons nu echt gaan richten op die 20-25% van vaste klanten, om hen 365 dagen per jaar een gepersonaliseerde aanvoer te kunnen bieden. We zullen volledig rekening houden met hun behoeften en de data waarop ze het product nodig hebben."

Foto: José Manuel Escobar

"We willen niet de grootste zijn, maar erboven uitsteken op het gebied van service, kwaliteit en duurzaamheid. We zijn een klein bedrijf, want hier in Almería zijn er echt grote telersorganisaties die enorme volumes biologische groenten op de markt brengen. Maar kijk, op dit moment is de vraag naar onze biologische courgettes groter dan ons aanbod", benadrukt José Manuel. "Ons product slaat aan op de exportmarkt, omdat het synoniem staat voor kwaliteit, smaak en houdbaarheid. Bovendien vindt de verpakking van het product in het aangeleverde materiaal van de eindklant direct op het veld plaats, waardoor onze groenten drie keer langer houdbaar zijn dan normaal."

Beetje bij beetje werken de kastelers in Almería en de kust van Granada weer toe naar een nieuw seizoen om samen met bedrijven die jaarlijkse teeltcycli hebben, zoals LQA, te zorgen voor een correcte aansluiting op het Midden-Europese teeltseizoen, waarin de teeltkosten de telers voor grote uitdagingen hebben gesteld. De onzekerheid omtrent de energiecrisis en de angst voor het langdurig aanslepen ervan doet alleszins vermoeden dat het groenteseizoen in Zuid-Spanje, waar alleen gebruikt wordt gemaakt van de onuitputtelijke energie van de zon, verder gaat reiken dan de traditionele data. 

"Vandaag hebben we onze wekelijkse ramingen tot de maand februari doorgestuurd naar onze klanten. Een van onze pluspunten is precies het verstrekken van ruime info aan de klant, want het biedt de mogelijkheid om vlug te schakelen bij onvoorziene gebeurtenissen van allerlei aard die van invloed zijn op aanbod en consumptie", zegt José Manuel. "Ik denk dat het komende seizoen voor de mediterrane tuinbouw in het algemeen en voor Almería in het bijzonder vanwege een krimp in het Europese aanbod erg interessant kan zijn." 


LQA Thinking Organic is veel meer dan een teeltbedrijf: op de site worden er ook workshops gehouden, zijn er faciliteiten voor ecologisch agrotoerisme en is er zelfs een uitgebreide kunstcollectie. 

Voor meer informatie:
LQA Thinking Organic
C/ Plaza Cruz Verde, 7, 2.º
18600 Motril (Granada) - Spanje
jose@lqaorganic.com
https://lqaorganic.com

 
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven