Blog Merle Koomans

Houd moed!

“Als je denkt dat je te klein bent om verschil te maken, dan heb je nog nooit in bed gelegen met een mug. Dat is de tekst op de Omdenken-scheurkalender van afgelopen woensdag 20 juli. Super toepasselijk op dit moment”, aldus Merle Koomans, directeur van Odin. “Want dat we met alle collega’s in de biologische sector het verschil moeten en kunnen maken, dat is afgelopen maanden nog duidelijker geworden. Om die motivatie scherp voor de bril te houden valt misschien niet altijd mee in deze woelige tijden. Het hoge ziekteverzuim, personeelskrapte, kostenstijgingen die je links en rechts om de oren vliegen en omzetten die onder druk staan, zorgen voor spanning. De druk op de operatie leidt af van de idealen."

"Maar aan de andere kant laat juist de Oekraïne-oorlog zien hoe belangrijk korte ketens zijn. Worden de effecten van klimaatverandering zo zichtbaar dat ontkennen geen optie meer is. En laat de stikstofcrisis zien dat ons voedselsysteem echt anders moet worden ingericht. Discussies over kringlooplandbouw en eerlijke prijsvorming zijn geen uitzondering meer. En de positieve energie van de biologische en biodynamische boeren wordt opgepikt. Het was een warm half jaar en na de zomer zal het zeker niet minder pittig worden”, vervolgt Merle. “Ik zei pas tegen iemand dat we het tij mee hebben, maar een fikse wind tegen. Dat vraagt scherp aan de wind varen, hard werken, maar vooral niet je uiteindelijke doel uit het oog verliezen. En blijven samenwerken, elkaar niet uit het oog verliezen. We hebben elkaar in de biologische sector hard nodig!”.

Economy of love
“Terugkijkend op het afgelopen half jaar bij Odin ben ik ondanks alle gedoe toch tevreden”, vertelt Merle. "We mochten dit voorjaar ons 14.000e lid verwelkomen. We hebben een aantal Odin-winkels een goede opfrisbeurt kunnen geven. Zutphen, Haarlem, Den Haag. En onze winkel op de Tweede de Hugo de Grootstraat in Amsterdam verhuisd naar de Bilderdijkstraat. Op ons distributiecentrum in Marum hebben we zonnepanelen geplaatst die zorgen voor een derde van de stroomvoorziening. En in alle dc’s van Odin hebben we verlichting vervangen door led-verlichting, wat ook voor een flinke besparing zorgt."

"Met de Meimaand Bijmaand hebben we samen met De Traay het accent gelegd op de verbetering van de biodiversiteit op boerderijen die producten aan Odin leveren. De True Price pilot samen met de Biowinkelvereniging heeft de discussie over eerlijke prijzen verder op gang gebracht. En met de zomeractie met handdoeken en knuffels van biodynamische katoen van SEKEM proberen we bewustzijn te vergroten voor het belang van een chemievrije katoenteelt. Want als een organisatie de afgelopen 40 jaar heeft laten zien hoeveel impact je kunt maken, dan is het SEKEM in Egypte wel. 

"We kiezen bij SEKEM voor een ‘economy of love’, een economie die dienstbaar is aan de ontwikkeling van mensen op de lange termijn. Als je naar het geheim van SEKEM vraagt, dan is dat ook, naast onze focus op de ontwikkeling van mensen, dat we door onze manier van werken hebben geleerd erop te vertrouwen dat niets onmogelijk is, als je je samen met passie inzet.’, zei Helmy Abouleish, CEO van SEKEM in Egypte, in een eerder interview met Odin. Een mooie gedachte om de vakantietijd mee in te gaan”, besluit Merle.

Voor meer informatie:  
Odin
info@odin.nl
www.odin.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven